Actualitate

Familia Simpson a prognozat din 1999 căderea rublei

Se spune că economistul este un expert care va şti mâine de ce lucrurile pe care le-a prezis ieri nu s-au întâmplat azi. Probabil aceste este şi motivul pentru care, atunci când prezicerile se adeveresc, respectivul economist este considerat un adevărat profet.

În cazul devalorizării rublei, care a atins cel mai redus nivel din istoria sa în raport cu moneda europeană, „profeţii” au fost producătorii serialului american de animaţie Familia Simpson, într-un episod din 1999.

Clipul este din episodul în care Comitetul Olimpic discută despre ţara unde se va desfăşura următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice.

 

 

Rubla rusească a coborât luni la un nou minim istoric în raport dolarul, trecând pentru prima dată în istorie pragul de 50 de ruble pentru un dolar, pe fondul scăderii prețului petrolului și al sancțiunilor economice impuse Rusiei de statele occidentale, potrivit AFP.

Rubla s-a depreciat cu peste 30% în acest an, pe fondul scăderii prețului petrolului, dar și al aversiunii investitorilor față de activele rusești în urma sancțiunilor impuse Moscovei de statele occidentale. De asemenea, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis săptămâna trecută să mențină plafonul oficial de producție la 30 de milioane de barili pe zi pentru următoarele șase luni, ceea ce a determinat o cădere a prețului barilului de țiței Brent până la cea mai scăzută valoare din ultimii patru ani. Veniturile din exporturile de petrol și gaze naturale sunt responsabile pentru jumătate din bugetul Rusiei, țară care nu este membră a OPEC, chiar dacă este al doilea mare producător mondial de țiței.

În aceste condiții, Banca centrală a Rusiei, care la începutul lunii noiembrie a decis să treacă la flotarea liberă a rublei, a anunțat vineri că este gata să reia intervențiile pe piața valutară pentru a reduce volatilitatea cursului de schimb.