Cultura

Rakugo, la Teatrul Odeon

Rakugo este o formă de monolog comic tradițional japonez în care povestitorul (protagonistul), îmbrăcat în kimono, stă așezat pe scenă și relatează una sau mai multe povestiri hazlii, utilizând ca unică recuzită un evantai de hârtie și un mic prosop. El interpretează rând pe rând toate personajele poveștii și dialogul dintre acestea mizând pe o interpretare cât mai nuanțată și modificarea vocii, posturii, gesturilor, etc.

Diane Kichijitsu este originară din Liverpool, însă trăiește de mai bine de douăzeci de ani în Japonia. Îndrăgostită de cultura și tradițiile japoneze, Diane a luat cursuri de ceramică japoneză, ikebana, ceremonia ceaiului și s-a perfecționat în arta îmbrăcării kimonoului. La ora actuală susține la rândul său cursuri de ikebana și de ceremonia ceaiului.

Primele sale legături cu lumea Rakugo datează din anul 1996, când lucrează ca asistent de scenă la un spectacol Rakugo în engleză realizat de Katsura Shijaku, o personalitate în domeniu. Influența acestuia a fost covârșitoare pentru decizia tinerei Diane de a urma o carieră în teatru. Astfel, în 1998 începe să susțină propriile spectacole Rakugo, călătorind în întreaga Japonie și în străinătate în dorința de a face cunoscute valorile acestei arte tradiționale.

Talentul actoricesc, monologurile pline de umor și glumele inspirate deseori din propriile experiențe de călătorie în peste 40 de țări vorbesc cu elocvență despre cultura japoneză văzută prin ochii unui străin și pun în valoare trăsături aparte care scapă de multe ori percepției japonezilor obișnuiți. Toate acestea se regăsesc și în prelegerile pe care le susține și pe care le combină cu cea mai recentă pasiune a sa -”Yoga râsului” (pentru care a obținut deja o calificare în India).

În condițiile în care tânăra generație din Japonia este din ce în ce mai puțin interesată de cultura tradițională, piesele Rakugo interpretate de Diane în limba engleză sunt deosebit de apreciate, reprezentând un vehicul ideal de învățare prin intermediul râsului. Monologurile sale reprezintă un mod instructiv și original de a descoperi istoria, cultura, tradițiile japoneze fiind în același timp și o modalitate de a învăța limba engleză de la un vorbitor nativ.

În cadrul ultimelor prelegeri susținute în afara Japoniei, Diane a constatat cu mare plăcere că tot mai mulți străini sunt interesați de cultura japoneză. În semn de recunoaștere a meritelor sale, Diane Kichijitsu a primit Premiul Nakasone Yasuhiro în anul 2013.

Spectacolul va fi prezentat în limba engleză, fără traducere.

Durata: 1h30 min

Preţul biletelor: 21,20 lei şi 12,72 lei.