Actualitate

Parlamentarii PSD și PNL vor să modifice Codul Silvic

PNL si PSD mutileaza Codul Silvic

Parlamentarii sunt pe punctul să ia o decizie extrem de toxică pentru păduri.

În prezent, o prevedere anti-monopol din Codul Silvic le interzice marilor companii din industria forestieră să cumpere mai mult de 30% dintr-un sortiment de lemn. Asta protejează firmele mai mici și protejează pădurea de lăcomia firmelor ca Schweighofer.

Parlamentarii PSD și PNL vor să modifice Codul Silvic în așa fel încât această prevedere ce protejează pădurea să fie înlăturată, sau să poată fi ocolită. Și o fac pe nevăzute; e vară, oamenii sunt cu ochii pe pandemie, sau sunt în vacanță. Prea puțină lume mai e atentă la ce legiferează politicienii.

Nu avem timp de pierdut. Săptămâna viitoare se votează modificările la Codul Silvic în Comisia Agricolă din Camera Deputaților și, în scurt timp, se va vota în plen. Până atunci,  trebuie să facem cunoscut faptul că cele două partide politice lucrează, practic, în interesul celor ce ne distrug pădurile.

kitunghii.ro

Am cumpărat spațiu publicitar în cel mai citit ziar din România, Libertatea, și am publicat bannerul de mai jos. Cei ce dau click pe banner ajung la un articol care explică pericolul în care se află pădurile.

Suntem în criză de timp, așa că am cheltuit bani pe care încă nu-i avem. Trebuie să strângem 2000 de lei până săptămâna viitoare, când plătim factura. De fapt, e important să strângem mai mulți bani și să prelungim campania publicitară, până se votează în plen. Doar așa putem crește presiunea publică pe cele două partide și putem să-i convingem să renunțe la planurile de a da pădurea pe mâna celor ca Schweighofer.

Dacă 100 de oameni din cei ce primesc acest mail donează 20 de lei, strângem banii necesari pentru a plăti reclama în Libertatea. Dacă donează 200, sau mai mulți, putem să prelungim campania și amplificăm mesajul și cu reclamă pe Facebook. Așa o să ajungem la sute de mii de oameni și o să facem cunoscută asocierea dintre politicieni și cei ce distrug pădurile. Cu reflectoarele pe ei le va fi imposibil să ia o decizie atât de nocivă. Mai ales că vin alegerile și un asemenea derapaj se decontează prin pierderea de voturi.

Este revoltător ce s-a întâmplat alaltăieri în Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților. Reprezentații Declic și ai altor organizații ecologiste nu au fost lăsați să participe la dezbaterile pe tema modificării Codului Silvic. În schimb, a fost invitat un reprezentant al industriei forestiere, care a amenințat cu proteste dacă marile firme, precum Schweighofer, nu sunt lăsate să cumpere cât lemn vor, peste 30 de procente, cum zice acum legea. Adică să monopolizeze piața, să falimenteze micile fabrici, să acapareze toată piața lemnului.

Este clar cine face legea în Parlament, de vreme ce ecologiștii sunt ținuți la ușă, iar lobby-știi industriei sunt prezenți la masa la care se modifică legile silvice. Decizia a fost luată de președintele ședinței, Alexandru Stănescu de la PSD, care ne-a transmis că legea o fac parlamentarii, nu ecologiștii. Și că reprezentantul industriei a fost invitat pentru că… „e o personalitate”.

Dar nu numai cei de la PSD gândesc așa. Săptămâna trecută, deputatul PNL Vasile Gudu i-a cerut, zbierând, președintelui comisiei, să-i taie microfonul colegei mele Cătălina, invitată oficial la dezbaterea pe tema modificării Codului Silvic. Și el și Stănescu i-au repetat că nu are habar despre ce vorbește. Până când a amintit Cătălina de acest articol, a fost liniște, invitații au vorbit și 15 minute. După doar 2 minute, reprezentantului Declic trebuia să i se taie, urgent, microfonul!

PNL și PSD și-au dat mâna pentru a ne închide gura și pentru a schimba legea în favoarea marilor companii.

Nu putem permite un asemenea comportament din partea celor ce ar trebui să ne reprezinte interesele și să protejeze natura. Dar ei blochează dialogul cu ecologiștii și se pun la masă cu cei care cer mai multă pădure pentru drujbele Schweighofer (HS Timber), Kronospan, Kastamonu sau Egger.

Credeau că nu-i vede nimeni, că pot modifica legea în liniște. Ei bine, i-am demascat și acum le facem cunoscute intențiile. Dar trebuie să strângem banii necesari pentru a plăti factura pentru publicitate și pentru a amplifica mesajul. Te poți implica și tu donând o sumă, oricât de mică?

Doneaza si tu AICI