Actualitate

Mugur Isărescu: Nu vor mai exista creşteri mari de preţuri

În cadrul prezentării Raportului trimestrial asupra inflaţiei, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat că, deşi sunt posibile scăderi ale preţurilor alimentelor, nu vor mai exista creşteri mari de preţuri. În plus, Isărescu a vorbit şi despre alte subiecte importante.

Referitor la percepția populației, Isărescu a afirmat că aceasta nu se suprapune perfect cu indicele prețurilor de consum, care este calculat conform normelor statistice europene și validate. El a precizat, de asemenea, că două riscuri se află la adresa inflaţiei: revendicările salariale de pe piața muncii, dar speră că acestea să rămână în limite rezonabile, și riscurile externe, precum fluctuațiile prețului petrolului.

Isărescu a subliniat și importanța ajustării fiscale, precizând că aceasta este esențială, dar problema constă în cum să o discuți cu societatea. El a mai afirmat că băncile au lichiditate și că faptul că acestea sunt mai prudente reprezintă o reacție normală. În plus, Isărescu a subliniat faptul că s-a înăsprit politica monetară, dar că creditarea va continua, chiar dacă într-un ritm mai atenuat.

În ceea ce privește evoluția dobânzilor, guvernatorul BNR a afirmat că toate semnalele publice arată că atât FED cât și BCE vor majora dobânzile și a recomandat evitarea împrumuturilor în alte monede decât cea în care se încasează salariul.

Isărescu a mai spus că o inflație de această categorie, în care am intrat, nu poate fi combătută repede și că lupta contra inflației durează mai mult. El a precizat că inflația a fost mai degrabă pe costuri decât pe cerere și că, dacă banii europeni vor fi atrași, investițiile vor crește, ceea ce va duce la o cerere mai puțin inflaționistă.

Guvernatorul BNR a mai declarat că situația din piața legumelor, fructelor și ouălor va persista pentru încă o lună sau două, până când producția internă va recupera și va contrabalansa situația din exterior. El a subliniat faptul că producția europeană de legume a fost afectată de oscilațiile ample și frecvente ale temperaturilor în perioada de iarnă și de seceta din Spania, care este un furnizor important de fructe și legume.