DeschidereSport

Cupa Mondială de rugby 2015: Stejarii, revenire istorică în fața arțarilor

Reprezentativa de rugby a României a învins formației Canadei, cu scorul de 17-15 (0-8), după o revenire de senzație, marți seara, la Leicester, în al treilea joc al ”stejarilor” în Grupa D de la Cupa Mondială de rugby 2015 din Anglia și Țara Galilor.

”Stejarii” au fost conduși cu 15-0, dar au avut o revenire remarcabilă în ultima jumătate de oră, smulgând in extremis victoria în fața ”arțarilor”. România a reușit cea mai mare revenire din istoria Cupei Mondiale, potrivit site-ului oficial al competiției, fapt care a făcut ca sursa menționată să titreze ”Oakstraordinary!” (joc de cuvinte între extraordinar și Oaks — stejarii, n.red.).

Echipa României a făcut cea mai slabă primă repriză a sa la acest Mondial, fiind aproape permanent în defensivă și făcând multe greșeli tehnice. Vlaicu a ratat două lovituri de pedeapsă de la mare distanță, iar nord-americanii au înscris dintr-o lovitură de pedeapsă și un eseu.

Nici debutul reprizei secunde nu a fost favorabile echipei noastre, care a încasat încă un eseu (transformat). A fost un moment al ”declicului” pentru ”stejari”, care au trecut la ofensivă, au pus presiune pe formația canadiană și au început o cursă memorabilă de recuperare. Căpitanul Mihai Macovei a reușit două eseuri spectaculoase, ambele transformate de Vlaicu. Românii s-au luptat nu numai cu canadienii, ci și cu cronometrul, dar în cele din urmă valoarea superioară și-a spus cuvântul, iar Vlaicu a concretizat o lovitură de pedeapsă care a adus victoria.

“Am avut o primă repriză nu atât de bună, nici actul secund nu l-am început bine, pentru că am primit încă un eseu. Apoi, băieţii s-au concentrat şi am crezut în şansa noastră. Uitaţi-vă la scor, pentru mine și pentru țara mea este extraordinar, pentru că este prima victorie la Cupa Mondială şi sunt foarte fericit!”, a declarat Mihai Macovei, la finalul meciului.

“Pentru mine este prima victorie la o Cupă Mondială și sunt foarte, foarte fericit. Au fost eseurile mele, dar toată lumea, toți cei 15 de pe teren am muncit din greu pentru a întoarce scorul. Le mulțumesc spectatorilor, tuturor celor veniți din România.”, a mai spus căpitanul României și autorul celor două eseuri din meciul României împotriva Canadei.

Canada, care a disputat ultimul său meci la Cupa Mondială de rugby 2015, a obținut punctul bonus defensiv.

”Stejarii” și-au oferit acum șansa de a prinde locul al treilea în grupă în cazul unei victorii cu Italia, duminică, iar acest lucru ar fi sinonim cu calificarea directă la CM 2019.