Actualitate

Mugur Isărescu: Nu vor mai exista creşteri mari de preţuri

În cadrul prezentării Raportului trimestrial asupra inflaţiei, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat că, deşi sunt posibile scăderi ale preţurilor alimentelor, nu vor mai exista creşteri mari de preţuri. În plus, Isărescu a vorbit şi despre alte subiecte importante.

Referitor la percepția populației, Isărescu a afirmat că aceasta nu se suprapune perfect cu indicele prețurilor de consum, care este calculat conform normelor statistice europene și validate. El a precizat, de asemenea, că două riscuri se află la adresa inflaţiei: revendicările salariale de pe piața muncii, dar speră că acestea să rămână în limite rezonabile, și riscurile externe, precum fluctuațiile prețului petrolului.

Isărescu a subliniat și importanța ajustării fiscale, precizând că aceasta este esențială, dar problema constă în cum să o discuți cu societatea. El a mai afirmat că băncile au lichiditate și că faptul că acestea sunt mai prudente reprezintă o reacție normală. În plus, Isărescu a subliniat faptul că s-a înăsprit politica monetară, dar că creditarea va continua, chiar dacă într-un ritm mai atenuat.

În ceea ce privește evoluția dobânzilor, guvernatorul BNR a afirmat că toate semnalele publice arată că atât FED cât și BCE vor majora dobânzile și a recomandat evitarea împrumuturilor în alte monede decât cea în care se încasează salariul.

Isărescu a mai spus că o inflație de această categorie, în care am intrat, nu poate fi combătută repede și că lupta contra inflației durează mai mult. El a precizat că inflația a fost mai degrabă pe costuri decât pe cerere și că, dacă banii europeni vor fi atrași, investițiile vor crește, ceea ce va duce la o cerere mai puțin inflaționistă.

Guvernatorul BNR a mai declarat că situația din piața legumelor, fructelor și ouălor va persista pentru încă o lună sau două, până când producția internă va recupera și va contrabalansa situația din exterior. El a subliniat faptul că producția europeană de legume a fost afectată de oscilațiile ample și frecvente ale temperaturilor în perioada de iarnă și de seceta din Spania, care este un furnizor important de fructe și legume.

info

Recent Posts

BVB Arena 2024: Antrenând capitalul românesc în arenă

Bursa de Valori București (BVB) își reafirmă angajamentul față de dezvoltarea economiei locale prin lansarea…

4 zile ago

Alertă în trafic: Guvernul Ciolacu ar putea elimina 90% din mașinile Uber si Bold, determinând timpi de așteptare crescuți și tarife exorbitante

În ultima perioadă, amendamentele propuse la legea privind transportul alternativ au stârnit un val de…

o lună ago

Cristian Popescu Piedone conduce sondajele pentru Primăria Capitalei

În perioada 2-9 martie, un sondaj de opinie comandat de primarul general al Capitalei, Nicușor…

2 luni ago

Simona Halep a primit de la TAS o reducere semnificativă a suspendării sale

Simona Halep, fostul lider mondial în tenis, a primit o reducere semnificativă a suspendării sale…

2 luni ago

Tradiția Continuă! Revelion de vis în Parcul Titan al Sectorului 3″

Într-o lume plină de schimbări rapide și inovații, unele tradiții rămân constante, aducând bucurie și…

4 luni ago

Lenovo dezvaluie noile Laptopuri ThinkPad și IdeaPad cu procesoare Intel Core Ultra

Înaintea așteptatului eveniment CES 2024, Lenovo a dezvăluit o gamă impresionantă de laptopuri destinate segmentelor…

4 luni ago