Sport

Simona Halep a primit de la TAS o reducere semnificativă a suspendării sale

Simona Halep, fostul lider mondial în tenis, a primit o reducere semnificativă a suspendării sale de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Decizia vine în urma unui apel susținut de Halep, care a contestat sancțiunile impuse inițial de către Tribunalul Independent al Federației Internaționale de Tenis (ITF) în septembrie 2023.

În comunicatul publicat marți, TAS a anunțat reducerea suspendării de la inițialul termen de patru ani la nouă luni. Decizia a fost luată după o audiere intensivă de trei zile care a avut loc în Lausanne între 7 și 9 februarie. Comisia TAS a concluzionat că perioada inițială de ineligibilitate impusă de ITF este excesivă și a decis să o reducă la nouă luni, începând cu 7 octombrie 2022, perioada care a expirat pe 6 iulie 2023.

Decizia TAS a fost bazată pe două acuzații aduse Simonei Halep: prima privind detectarea substanței interzise roxadustat în proba de urină prelevată la US Open în august 2022, iar a doua referitoare la acuzații legate de pașaportul biologic sportiv (ABP), în care s-a presupus că Halep ar fi folosit o substanță sau metodă interzisă în septembrie 2022.

În cazul testului pozitiv la roxadustat, Halep nu a contestat prezența substanței în eșantion, recunoscând încălcarea regulamentului antidoping. Cu toate acestea, ea a susținut că testul pozitiv a fost rezultatul contaminării prin intermediul unui supliment alimentar. Comisia TAS a acceptat argumentul Simonei Halep și a stabilit că încălcarea regulilor antidoping a fost neintenționată. Cu toate acestea, Halep a fost considerată responsabilă de neglijența în utilizarea suplimentului Keto MCT.

În ceea ce privește acuzația de nereguli în pașaportul biologic, TAS a respins această acuzație, luând în considerare rezultatele unei probe de sânge private oferite de Halep în contextul unei intervenții chirurgicale în septembrie 2022. Completul TAS a decis că nu s-a produs o încălcare a regulilor antidoping în acest caz.

Cu toate acestea, toate rezultatele oficiale ale Simonei Halep obținute în perioada 29 august 2022 – 7 octombrie 2022 au fost anulate, inclusiv retragerea oricăror medalii, titluri, puncte sau premii în bani. Decizia TAS a respins apelul ITIA și a parțial acceptat apelul Simonei Halep, redusă la nouă luni de suspendare.

Controversa continuă, iar Simona Halep a dat în judecată producătorul canadian Quantum Nutrition, producătorul suplimentelor nutriționale, susținând că testul pozitiv la roxadustat a fost rezultatul consumului de suplimente contaminate. Halep cere despăgubiri de peste 10 milioane de dolari într-un caz care aduce în prim-plan întrebări serioase cu privire la controlul antidoping și responsabilitatea sportivilor în legătură cu suplimentele nutritive.

Această decizie a TAS va rămâne subiect de dezbatere în lumea tenisului și va atrage atenția asupra necesității unei reglementări mai stricte în ceea ce privește suplimentele nutritive în sportul de performanță.

info

Recent Posts

BVB Arena 2024: Antrenând capitalul românesc în arenă

Bursa de Valori București (BVB) își reafirmă angajamentul față de dezvoltarea economiei locale prin lansarea…

2 săptămâni ago

Alertă în trafic: Guvernul Ciolacu ar putea elimina 90% din mașinile Uber si Bold, determinând timpi de așteptare crescuți și tarife exorbitante

În ultima perioadă, amendamentele propuse la legea privind transportul alternativ au stârnit un val de…

o lună ago

Cristian Popescu Piedone conduce sondajele pentru Primăria Capitalei

În perioada 2-9 martie, un sondaj de opinie comandat de primarul general al Capitalei, Nicușor…

2 luni ago

Tradiția Continuă! Revelion de vis în Parcul Titan al Sectorului 3″

Într-o lume plină de schimbări rapide și inovații, unele tradiții rămân constante, aducând bucurie și…

5 luni ago

Lenovo dezvaluie noile Laptopuri ThinkPad și IdeaPad cu procesoare Intel Core Ultra

Înaintea așteptatului eveniment CES 2024, Lenovo a dezvăluit o gamă impresionantă de laptopuri destinate segmentelor…

5 luni ago

Gala UNSICAR Awards 2023: Recunoașterea excelenței în asigurări

La data de 13 decembrie 2024, industria de asigurări din România a fost subiectul unei…

5 luni ago