Sport

Simona Halep a primit de la TAS o reducere semnificativă a suspendării sale

Simona Halep, fostul lider mondial în tenis, a primit o reducere semnificativă a suspendării sale de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Decizia vine în urma unui apel susținut de Halep, care a contestat sancțiunile impuse inițial de către Tribunalul Independent al Federației Internaționale de Tenis (ITF) în septembrie 2023.

În comunicatul publicat marți, TAS a anunțat reducerea suspendării de la inițialul termen de patru ani la nouă luni. Decizia a fost luată după o audiere intensivă de trei zile care a avut loc în Lausanne între 7 și 9 februarie. Comisia TAS a concluzionat că perioada inițială de ineligibilitate impusă de ITF este excesivă și a decis să o reducă la nouă luni, începând cu 7 octombrie 2022, perioada care a expirat pe 6 iulie 2023.

Decizia TAS a fost bazată pe două acuzații aduse Simonei Halep: prima privind detectarea substanței interzise roxadustat în proba de urină prelevată la US Open în august 2022, iar a doua referitoare la acuzații legate de pașaportul biologic sportiv (ABP), în care s-a presupus că Halep ar fi folosit o substanță sau metodă interzisă în septembrie 2022.

În cazul testului pozitiv la roxadustat, Halep nu a contestat prezența substanței în eșantion, recunoscând încălcarea regulamentului antidoping. Cu toate acestea, ea a susținut că testul pozitiv a fost rezultatul contaminării prin intermediul unui supliment alimentar. Comisia TAS a acceptat argumentul Simonei Halep și a stabilit că încălcarea regulilor antidoping a fost neintenționată. Cu toate acestea, Halep a fost considerată responsabilă de neglijența în utilizarea suplimentului Keto MCT.

În ceea ce privește acuzația de nereguli în pașaportul biologic, TAS a respins această acuzație, luând în considerare rezultatele unei probe de sânge private oferite de Halep în contextul unei intervenții chirurgicale în septembrie 2022. Completul TAS a decis că nu s-a produs o încălcare a regulilor antidoping în acest caz.

Cu toate acestea, toate rezultatele oficiale ale Simonei Halep obținute în perioada 29 august 2022 – 7 octombrie 2022 au fost anulate, inclusiv retragerea oricăror medalii, titluri, puncte sau premii în bani. Decizia TAS a respins apelul ITIA și a parțial acceptat apelul Simonei Halep, redusă la nouă luni de suspendare.

Controversa continuă, iar Simona Halep a dat în judecată producătorul canadian Quantum Nutrition, producătorul suplimentelor nutriționale, susținând că testul pozitiv la roxadustat a fost rezultatul consumului de suplimente contaminate. Halep cere despăgubiri de peste 10 milioane de dolari într-un caz care aduce în prim-plan întrebări serioase cu privire la controlul antidoping și responsabilitatea sportivilor în legătură cu suplimentele nutritive.

Această decizie a TAS va rămâne subiect de dezbatere în lumea tenisului și va atrage atenția asupra necesității unei reglementări mai stricte în ceea ce privește suplimentele nutritive în sportul de performanță.