Business

Delgaz Grid va investi peste 2 miliarde de euro în modernizarea și extinderea rețelelor de electricitate și gaze naturale

Delgaz Grid are în plan să absoarbă 700 de milioane de euro din fonduri europene pentru investiții în modernizarea, extinderea, automatizarea și digitalizarea rețelelor de electricitate și gaze naturale. În total, până la sfârșitul decadei, nivelul estimat al investițiilor va depăși 2 miliarde de euro, iar de la intrarea pe piață în 2005, compania a investit deja circa 1,6 miliarde de euro în rețelele de distribuție.

Pentru acest an, Delgaz Grid a bugetat un plan de investiții record, de peste 185 de milioane de euro, din surse proprii și din fonduri europene, cu 36% mai mari față de cele de anul trecut. Compania și-a menținut angajamentele și a derulat investiții din surse proprii în valoare de circa 265 milioane de euro în anii 2021-2022.

Rețelele de distribuție, atât cele de gaze naturale, cât și cele de energie electrică, au nevoie de investiții de ordinul miliardelor de euro până în 2030, pentru a-și aduce performanța și adecvarea la standardele Green Deal și Fit for 55. Sursele regenerabile de energie sunt esențiale și utilizarea lor depinde de o rețea capabilă să preia energia produsă și să asigure parametrii de calitate ceruți de industrie și clienții casnici.

De asemenea, este necesară întărirea rețelelor, având în vedere creșterea exponențială a numărului celor interesați să devină prosumatori sau să dezvolte capacități de generare. Prioritățile de investiții se îndreaptă și spre înlocuirea rețelelor vechi și a infrastructurii din anii ‘90 care a fost construită nu întotdeauna la cea mai bună calitate.

Delgaz Grid va trebui să investească și în soluții de securitate cibernetică, în tehnologie, în IT, în proiecte bazate pe hidrogen, precum și în extinderi de rețele și conectarea de noi consumatori. Tarifele de distribuție sunt un element cheie pentru stimularea investițiilor care au un efect de multiplicare în economia țării.

Delgaz Grid operează o rețea de gaze naturale de 25.000 km în 20 de județe din România și face parte din Grupul german E.ON.