Sport

Parinții copiilor cu implant cohlear învață despre terapia logopedică

Asociația persoanelor cu deficiențe de auz „Ascultă Viața!” organizează în perioada 22-25 august 2017 în Vicovu de Sus, jud. Suceava, atelierul „Rolul familiei în reabilitarea auditiv-verbală a copiilor cu implant cohlear”. Părinții învăța noțiuni despre implantul cohlear, importanța antrenamentului auditiv în cadrul procesului de reabilitare auditiv-verbală și informații despre rolul lor de co-terapeuți. De asemenea, în cadrul acestui atelier ei află care sunt procedeele practice de recuperare ce ajută la formarea competențelor de comunicare a copiilor purtători de implant cohlear.

Atelierul face parte din proiectul „Bucuria Sunetelor” finanțat de Fundația Orange în cadrul programului „Lumea prin Culoare și Sunet”, ediția 2017 și este realizat de Asociația persoanelor cu deficiențe de auz „Ascultă Viața!” în parteneriat cu distribuitorii de implanturi cohleare, Liceul Tehnologic Special Bivolărie, Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași și Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi.

Atelierul este susţinut de doamna Carmen Ștefănescu, profesor psiho-pedagog, cu o experiență de 15 ani în reabilitarea copiilor cu implant cohlear şi lector la numeroase activităţi de pregătire a specialiştilor.

„În toate etapele reabilitării, familia participă activ, fiind parteneri cheie și având un rol esențial  și o responsabilitate la fel de mare ca a specialiștilor. Copilul petrece cel mai mult timp în familie, interacționând în cadrul acesteia, fără emoția existentă în cazul prezenței unor persoane din afara familiei. Prin crearea unui cerc educațional familie-copil-logoterapeut în care fiecare este implicat și responsabil, rezultatele nu vor întârzia să apară și copilul va beneficia de o reabilitare optimă care îi va permite o integrare socio-profesională reală,” afirmă Carmen Ștefănescu, profesor psiho-pedagog.

Atelierul completează seria activităților realizate în cadrul proiectului „Bucuria sunetelor”, respectiv amenajarea a două centre de intervenție timpurie la Iași și Vicovu de Sus, acreditarea unui curs de specializare în reabilitarea vorbirii copiilor hipoacuzici cu implant cohlear pentru cadrele didactice din învățământul de masă din întreaga țară, organizarea de cursuri, seminarii și ateliere pentru 120 de specialiști și 50 de familii, inclusiv cu participarea unor experți străini, precum și realizarea unei biblioteci online disponibile gratuit, ce cuprinde materiale în limba română privind reabilitarea copiilor cu implant cohlear.

Proiectul „Bucuria sunetelor” are o valoare totală de 239.640 lei și este finanțat de către Fundația Orange cu suma de 167.770 de lei în cadrul fondului „Lumea prin Culoare și Sunet” ce aniversează anul acesta 5 ani de la înființare, timp în care Fundația Orange a finanțat proiecte de educație, cultură și sănătate în valoare de aproximativ 2 miloane de euro.

Implantul cohlear este un dispozitiv medical pentru persoanele cu hipoacuzii severe şi profunde, ce transmite semnalele necesare prin stimularea directă cu impulsuri electrice a nervului auditiv. Acest dispozitiv se implantează printr-o intervenţie chirurgicală, însă el rezolvă doar parţial deficiența de auz. După implantare, urmează un lung proces de recuperare în care pacientul învaţă să audă sunete şi apoi să vorbească prin terapie logopedică.