ActualitateDeschidere

Consilier PSD: Guvernul Grindeanu pică

Cristian Socol, fostul consilier al premierului Ponta, anunța încă de pe 3 februarie căderea guvernului Grindeanu. Acesta arăta, într-o postare pe Facebook, că în câteva zile sau săptămâni, vom avea un nou guvern.

“Sper ca noul program de guvernare prezentat în câteva zile/ săptămâni de către noua administrație ce va fi instalată să conțină și câteva elemente de viziune keynesiană”, scria Socol încă de vineri, când liderul PSD Liviu Dragnea nu anunțase posibilitatea abrogării OUG de modificare a codurilor penale.

cristian-socol-anunta-caderea-guvernului-grindeanu“Sper că noul guvern va prelua câte ceva din elementele bune ale programului de guvernare”, sublinia Socol pentru cei care, în cadrul comentariilor la postarea sa, se arătau neîncrezători în reușita programului de guvernare a PSD.

Cristian Socol este profesor în ASE, la Facultatea de Economie și a condus echipa de specialiști care a realizat programul de guvernare cu care PSD a câștigat alegerile parlamentare.

Socol nu se delimitează de ordonanțele amnistiei și grațierii, adoptate de Guvern în noaptea de 31 ianuarie, deși o fostă studentă îi cere să își precizeze poziția față de acestea.

Fostul consilier economic al lui Ponta își oferă serviciile noului guvern care va fi instalat “în câteva zile/ săptămâni”, potrivit postării sale și încearcă să explice rolul său în echipa Dragnea: “Efortul meu a fost acela de a aduce viziune, programe, politici publice, o secvențialitate optimă a măsurilor, o distribuție relativ simetrică a beneficiilor creșterii economice”.

N-ar fi prima oară când Cristian Socol schimbă tabăra în interiorul PSD. Fost consilier al lui Victor Ponta în perioada când acesta era premier, Socol a trecut în tabăra Dragnea atunci când Ponta a căzut în dizgrație în partid.

În postarea în care își oferă serviciile noului guvern, Socol vorbește chiar și despre managementul performant în companiile de stat. În perioada în care a fost consilier economic al premierului Ponta, Socol a făcut parte din managementul mai multor companii de stat sau autorități ale statului, deși nu avea experiență în domeniile de activitate ale acestora și nici experiență în management.

Cristian Socol a fost șef al Fondului de Contragarantare – FRC. În 2014 el a încasat, în calitate de preşedinte al FRC, o indemnizaţie brută lunară de 13.000 de lei (sursa: http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/cristian-socol-consilierul-premierului-schimbat-de-la-ior-bucuresti-dupa-o-luna-14524179)

Fostul consilier al lui Ponta a făcut parte din Consiliul de Administraţie al producătorului de echipamente optice IOR Bucureşti, controlat de Ministerul Economiei. Afacerile companiei bucureştene depind de comenzile venite indirect din sectorul de apărare, pentru care fabrică echipamente de ochire (lunete) înglobate în armele fabricate de compania de stat Romarm.

Socol a făcut parte și din Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale a Sării – Salrom.

 

Totodată, presa a scris și despre faptul că Aura Gabriela Socol a fost angajată la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pe un salariu de câteva mii de euro pe lună datorită calității sale de soție a consilierului lui Ponta (sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16506411-neveste-politicieni-platite-salarii-mii-euro-autoritatea-supraveghere-financiara.htm)

“Copilul” lui Hrebenciuc

Cristian Socol este, după spusele lui Viorel Hrebenciuc, mentorul lui Andrei Hrebenciuc. În stenogramele din dosarul de urmărire penală , Viorel Hrebenciuc vorbeşte despre Cristian Socol când îl sună pentru a se interesa de postul unei funcţionare de la Fondul de Contragarantare: “Este consilierul premierului pe economic, e copil de-al meu. L-a crescut pe Andrei, l-a adus asistentul lui în primul an, e din familie cum ar veni”. (sursa: https://www.amosnews.ro/cristian-socol-este-copilul-lui-hrebenciuc-2014-10-20)

Totodată, Crostian Socol a fost acuzat de plagiat, presa scriid că a încasat bani europeni pentru articole științifice plagiate (sursa: http://voxpublica.realitatea.net/stiinta/un-caz-de-plagiat-cristian-socol-consilierul-lui-ponta-pe-probleme-economice-copilul-lui-viorel-hrebenciuc-108848.html)