Actualitate

România obligată de CEDO să recunoască cuplurile de același sex: O victorie istorică pentru drepturile LGBTQ+

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis o decizie istorică, obligând România să adopte o legislație care să recunoască cuplurile de același sex. Hotărârea vine ca rezultat al unei plângeri formulate de Asociația ACCEPT și de mai multe persoane care au sesizat încălcarea dreptului la respectarea vieții private și de familie, prevăzut în Articolul 8 din Convenția Curții.

În urmă cu patru ani, 42 de persoane au intentat proces împotriva statului român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile formate din persoane de același sex. CEDO a constatat că România a încălcat Articolul 8 din Convenție în privința “vieții private” și a “vieții de familie”.

Decizia CEDO reprezintă un moment de cotitură în lupta pentru drepturile LGBTQ+ în România. Asociația ACCEPT consideră că este o victorie istorică și subliniază importanța adoptării unei forme juridice de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex. Aceste cupluri au nevoie urgentă de o recunoaștere care să le ofere drepturi egale și să creeze un cadru legal de protecție pentru traiul în comun al acestor cupluri.

Într-o petiție lansată de Asociația ACCEPT în luna mai, se solicită Guvernului și Parlamentului României să modifice Codul Civil pentru a permite căsătoria între persoane de același sex și să recunoască căsătoriile între persoane de același sex încheiate în străinătate. De asemenea, se cere legiferarea parteneriatului civil, indiferent de sexul celor doi parteneri de cuplu, și protecția familiei de facto în domeniul patrimonial, al sănătății și în vederea prevenirii și combaterii violenței domestice.

Această decizie a CEDO vine într-un context în care mai multe cupluri gay au dat în judecată statul român pentru recunoașterea relației de familie. Printre acestea se numără Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru, doi parteneri de același sex, care au fost refuzați de către starea civilă în recunoașterea relației lor de familie. Alte cupluri de același sex s-au alăturat demersului, deoarece legislația privind parteneriatul civil este blocată în parlament.