Sport

România obține performanțe istorice în canotaj la Campionatele Mondiale 2023

Într-un an cu adevărat istoric pentru canotajul românesc, echipa națională de canotaj a reușit să obțină rezultate remarcabile la Campionatele Mondiale de la Belgrad din 2023. Nu doar că au adus acasă medalii, dar au reușit să califice nu mai puțin de 11 echipaje pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. Această performanță nu doar că îi face pe sportivi să fie mândri, dar marchează un moment istoric în istoria canotajului românesc.

11 Echipaje Calificate pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024

Una dintre cele mai impresionante realizări ale echipei românești de canotaj la Campionatele Mondiale de la Belgrad a fost calificarea a 11 echipaje pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Aceasta este o performanță fără precedent în istoria canotajului românesc și demonstrează talentul, devotamentul și muncă grea a sportivilor și antrenorilor.

Echipajele care au obținut calificarea sunt:

1.   Dublu vâsle feminin (W2x)

2.   Dublu rame feminin (W2-)

3.   Patru rame feminin (W4-)

4.   Dublu vâsle feminin categorie ușoară (LW2x)

5.   Patru vâsle feminin (W4x)

6.   Dublu vâsle masculin (M2x)

7.   Dublu rame masculin (M2-)

8.   Patru rame masculin (M4-)

9.   Patru vâsle masculin (M4x)

10. 8+1 feminin (W8+)

11. 8+1 masculin (M8+)

Această diversitate de echipaje și discipline subliniază profunzimea talentului din cadrul echipei naționale de canotaj a României și promite să aducă o prezență puternică la Jocurile Olimpice de la Paris.

Performanțe Remarcabile la Campionatele Mondiale de la Belgrad

Echipa românească de canotaj nu doar că a obținut calificarea la Jocurile Olimpice, dar a impresionat și prin câștigarea a cinci medalii la Campionatele Mondiale de la Belgrad. Aceste performanțe demonstrează nivelul ridicat al echipelor și al sportivilor români.

Prima medalie de aur a fost câștigată în proba de dublu vâsle feminin (W2x) de către echipajul format din Simona Radiș și Ancuța Bodnar. Cunoscute sub numele de “sportivele de aur ale României,” Radiș și Bodnar au demonstrat o performanță impresionantă în finala lor, învingând echipaje puternice din Lituania și Statele Unite ale Americii.

A doua medalie de aur a venit în proba de 8+1 feminin (W8+), considerată regina canotajului. Echipajul format din Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel, Mădălina Bereș, Maria Tivodariu, Amalia Bereș, Magdalena Rusu, Adriana Adam, Iuliana Buhuș și Ștefania Petreanu a demonstrat o determinare incredibilă și un finish remarcabil, obținând aurul în fața echipajelor din Statele Unite și Australia.

Medalia de argint a fost câștigată de echipajul de patru rame feminin (W4-), compus din Mădălina Bereș, Maria Tivodariu, Amalia Bereș și Magdalena Rusu. Această cursă a fost una strânsă, iar sportivele române au luptat cu succes pentru locul 2 în fața echipajelor din Olanda și Marea Britanie.

De asemenea, echipajul de dublu rame feminin (W2-), format din Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel, a obținut medalia de bronz. Această performanță reprezintă o altă realizare notabilă pentru canotajul românesc.

Tot o medalie de bronz a fost câștigată de echipajul de dublu vâsle feminin categorie ușoară (LW2x), compus din Ionela Cozmiuc și Mariana Dumitru. Cu timpul lor impresionant în cursa finală, au urcat pe podium alături de echipajele din Marea Britanie și Statele Unite.

Locul 4 în competiția de dublu rame masculin (M2-) a fost ocupat de sportivii Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan. A fost o cursă strânsă, iar cei doi au luptat cu determinare până la sfârșit, apropiindu-se la doar câteva secunde de echipajul din Irlanda, clasat pe locul 3.

De asemenea, echipajul de 8+1 masculin (M8+) a obținut locul 4 într-o finală foarte strânsă. Sportivii români, Sergiu Bejan, Marius Cozmiuc, Ștefan Berariu, Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Florin Lehaci, Bogdan Baitoc, Alexandru Danciu și Adrian Munteanu, au terminat cursa la o distanță de mai puțin de o secundă față de locul 3.

Sportivele din echipajul de patru vâsle feminin (W4x), Emanuela Ciotău, Andrada Moroșanu, Cristina Druga și Patricia Cireș, s-au clasat pe locul 6, aducând o contribuție valoroasă la efortul general al echipei.