Cultura

Vederi Încântătoare de la Marea Neagră, în anii ‘60–‘70”

În perioada 10 octombrie–23 noiembrie 2014, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Dalles, Bulevardul Nicolae Bălcescu, nr. 18 are loc expoziția Vederi Încântătoare. Urbanism și arhitectură în turismul românesc de la Marea Neagră în anii ‘60–’70.

Vederi Încântătoare este parte a unui proiect mai amplu de cercetare care mai include un seminar și o publicație va include o serie de texte teoretice despre modificările care au apărut în urbanismul și arhitectura de la Marea Neagră în anii ‘60–‘70”, precum și imagini din arhiva Agerpres, Arhiva de imagine a Revistei Arhitectura.

Proiectul Vederi Încântătoare este organizat de Asociația pepluspatru, în colaborare cu Muzeul Național de Artă Contemporană.

Expoziția propune o nouă lectură a identității vizuale și simbolice a litoralului românesc al Mării Negre plasând arhitectura în centrul unei culturi vizuale specifice epocii, esențială deopotrivă în înțelegerea politicilor turistice locale și a experienței modernizării. Astfel, expoziția își extinde cadrul de cercetare dinspre politicile spațiului către politicile imaginii, revizitând cele mai importante lucrări ale acestui laborator arhitectural între 1957–1973.

Neavând pretenția de a aborda în mod exhaustiv proiectul litoralului românesc, traseul expozițional surprinde rolul pe care ampla sistematizare și dezvoltare arhitecturală l-a jucat în articularea unei noi viziuni a modernității de tip socialist, reflectând în mod direct asupra reprezentărilor implicite pe care arhitectura de „loisir” le-a proiectat în spațiul vizual și social al epocii.

Expoziția va fi urmată de un eveniment conex, seminarul „Amplasarea modernității în regiunea Mării Negre. Întâlniri transculturale, hărți ambivalente și arhitectura timpului liber” care ca avea loc la Muzeul Național de Artă Contemporană (Str. Izvor, nr. 2–4, Palatul Parlamentului, aripa E4, București, intrarea prin Calea 13 Septembrie) marți, 4 noiembrie, începând cu ora. 17.00.

Printre participanți se vor număra Elvan Altan, Facultatea de Arhitectură, Middle East Technical University (METU) Ankara; Irina Băncescu, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București; Anke Hagemann, Habitat Unit / International Urbanism and Design Department of Architecture, Technische Universität Berlin; Olga Kazakova, Research Institute of Theory and History of Architecture and Town Planning, Moscova; Carmen Popescu, Istoria Arhitecturii, Universitatea Paris I – Sorbonne; Michael Zinganel, Stiftung Bauhaus Dessau, Academia de Arte Viena.

Seminarul va fi moderat de: Ana Maria Zahariade, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București.