ActualitateDeschidere

Andrei Hrebenciuc, suspendat din ASE din cauza dosarului retrocedărilor

Andrei Hrebenciuc este suspendat din funcţia de profesor în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) ca urmare a arestării sale în dosarul retrocedărilor şi riscă să îi fie desfăcut definitiv contractul de muncă dacă va fi condamnat.

Potrivit Regulamentului ASE, arestarea preventivă duce la suspendarea contractului de muncă. Astfel, potrivit Regulamentului de Ordine Interioară (ROI) Art. 35 alineatul 1, „contractul de muncă se suspendă în cazul în care salariatul este arestat preventiv, în condiţiile Codului de procedură penală”.

Andrei Hrebenciuc rămâne astfel fără contract de muncă, dar şi fără salariu, pe parcusrul suspendării contractului. Potrivit aceluiaşi regulament (Art. 38 alineatul 2), „în cazul suspendării contractului individual de muncă din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendării, acesta nu va beneficia de niciun drept care rezultă din calitatea sa de salariat.”

Contractul de muncă a lui Andrei Hrebenciuc este deocamdată doar suspendat, urmând să piardă catedra din ASE dacă va fi condamnat definitiv.

„contractul individual de muncă poate înceta de drept ca urmare a condamnării la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti”, arată Regulamentul ASE, Art. 39, alineatul 1.

De la catedra ASE, în arest

Andrei Hrebenciuc este cadru didactic în cadrul Facultăţii de Economie Teoretică şi Aplicată în Departamentul Economie şi Politici Economice, din martie 2013 având funcţia de lector universitar. Tot de anul trecut, Hrebenciuc jr. Predă cursul de Macroeconomie studenţilor de la Economie.

Andrei Hrebenciuc a fost arestat preventiv, vineri dimineaţă, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, potrivit deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Instanţa supremă a admis astfel cererea procurorilor DNA Braşov şi a emis pe numele celor doi mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Hrebenciuc jr. este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Sturdza este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii arată, în ordonanţa de reţinere, că Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe tatăl său, deputatul Viorel Hrebenciuc, să comită infracţiunea de trafic de influenţă.

Anchetatorii susţin că Andrei Hrebenciuc, în baza unei înţelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc şi cu avocaţii Victor Adrian Prodan şi Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, pentru suprafaţa de 43.277 de hectare de teren forestier, dobândită prin decizia din 2012 a Tribunalului Covasna.

Preţul tranzacţiei a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piaţă, “întrucât contractul masca, în cuprinsul său, şi cumpărarea de influenţă de la autorităţile din judeţul Bacău”, a arătat DNA.

Precedentul prodecanului de la Finanţe Bănci

Prodecanul Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori din cadrul ASE, conf. univ. dr. Iuliu Cosmin Şerbănescu, a fost acuzat că a scris lucrările de diplomă pentru zeci de studenţi de la care a strâns în total în jur de 12.000 de euro mită, conform procurorilor Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului General. Atunci când Şerbănescu a fost arestat preventiv, ASE a suspendat  contractul de muncă al acestuia.

Rectorul Academiei de Studii Economice (ASE), Pavel Năstase, declara la momentul respectiv că vinovaţii vor suporta consecinţele. „În urma hotărârii judecătoreşti vom lua măsurile legale care se impun (…) în funcţie de vinovăţia acestora stabilită de instanţă, li se vor aplica sancţiunile prevăzute de lege, mergându-se până la desfacerea contractului individual de muncă”, explica Năstase.