Sanatate

A XVI-a editie a Conferintei Nationale de Medicina de Urgenta – Urgent Med Equity

In perioada  24-27 Septembrie,  Asociaţia Serviciilor de Ambulanţă din Romania impreuna cu Societatea de Salvare Bucureşti, au organizat unul dintre cele mai asteptate si de referinta evenimente din Medicina de Urgenţă din Prespital – A XVI-a editie a Conferintei Nationale de Medicina de Urgenta – URGENT MED EQUITY, la Poiana Braşov, în incinta Complexului Ana Hotels.

 Conferinta a fost un eveniment de prestigiu pentru Medicina de Urgenta din Prespital, reunind participanti de la serviciile de ambulanta, medici specialisti si primari din Medicina de Urgenta, de Familie si diverse alte specializari, sectiile UPU din spitale, medici primari, medici rezidenti, personal medical, voluntari din cadrul serviciilor de ambulanta din tara, dar si nume de referinta din Medicina Contemporana Autohtona si Internationala. Pe parcursul evenimentului, cei prezenti la eveniment au participat, conform traditiei din anii trecuti, la prezentari sustinute de lectori de renume si simpozioane.

„Medicina de Urgenta este unul dintre sectoarele de care eu sunt cel mai multumit si care este, de asemenea, foarte apreciat si in afara tarii”, a fost declaratia facuta in cadrul Conferintei, de catre domnul Ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, care i-a facut mandri de domeniul in care activeaza, inca o data, pe toti cei prezenti in sala.

La Conferinta a participat un invitat special din Marea Britanie, Adam Barrett, fondatorul organizatiei North East Rescue and Medical Services (NERAMS), care a prezentat lucrarea „The importance of implementing training in disaster or conflict planning”, vorbind cu pasiune despre ceea ce inseamna implicarea si dedicarea celor implicati in planificarea modului de actiune si mai ales a formarii personalului din echipele de salvare.

In cadrul aceluiasi eveniment, a avut loc lansarea proiectului Urgent Med Equity, desfasurata in perioada 25-27 Septembrie 2015, proiect finantat prin intermediul unui grant castigat de catre  Asociatia Serviciilor de Ambulanta din Romania, in cadrul programului Erasmus+, Acțiunea Cheie 3: Dialog structurat  – întâlniri între tineri și factorii de decizie în domeniul tineret, contract 2015-2-RO01-KA347-015409.

 Domnul Prof. Dr. Dorel Sandesc, Secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a afirmat ca „aceasta Conferinta are o caracteristica speciala, in sensul in care desfasoara un proiect in esenta sa motivational, incercand sa explice oamenilor, si mai ales acelora interesati dintre ei, despre ce este vorba in aceasta profesie extraordinara”.

 Proiectul Urgent Med Equity (UME) trateaza situatia medicinei de urgenta de pe ambulanta – una dintre cele mai recente specializari din lume si in mod specific, lipsa de personal medical in medicina de urgenta de pe ambulanta. Cauzele deficitului de medici de urgenta din Romania sunt multiple, insa in mare parte sunt implicati factori economici, la care se adauga factori legislativi.

Astfel, proiectul isi propune:

  1. Cresterea voluntariatului studentilor in medicina de urgenta de pe ambulanta, prin co-optarea de studenti care sa faca voluntariat pe ambulanta.
  2. Realizarea unei campanii de promovarea a specializarii medicina de urgenta de pe ambulanta, pe toata perioada proiectului.
  3. Realizarea de lobby pentru schimbarea legii 95/2006, prin intermediul dialogurilor structurate cu responsabilii de politici, pe toata perioada proiectului.

Beneficiarii directi ai proiectului sunt 98 de tineri care se vor implica in organizarea si desfasurarea intalnirilor cu responsabilii cu politicile de tineret, ca si participanti activi in cadrul celor 7 mese rotunde, cele 7 seminarii si cele 2 conferinte nationale organizate in cadrul proiectului. Ca si beneficiari indirecti ai proiectului, putem numi studentii la facultatile de medicina din Romania: aproximativ 15.000 de studenti, responsabili cu politicile de sanatate, voluntari noi care doresc sa se alature in proiect, serviciile de ambulanta din Romania si alte ONG-uri in domeniul medicinei si medicinei de urgenta.

Conferinta de lansare a proiectului Urgent Med Equity si-a atins obiectivul, participand un numar de peste 120 de tineri voluntari si asistenti medicali din serviciile de ambulanta din Bucuresti-Ilfov, Brasov, Iasi, Timis, Sibiu, Salaj, Cluj si Maramures. In plus, am avut onoarea de a avea alaturi 22 de responsabili cu politicile de sanatate, personalitati din institutiile de stat din Romania, precum si din medicina, a caror participare a avut un impact deosebit asupra promovarii specializarii medicinei de urgenta si va contribui, cu siguranta, la cresterea numarului de medici in medicina de urgenta de pe ambulanta.

Prin intermediul proiectului Urgent Med Equity, vom contribui la promovarea si acceptarea initiativelor din medicina de urgenta. Nivelul de dezvoltare al medicinei de urgenta si cresterea numarului de tineri interesati de o cariera in domeniul medicineI de urgenta de pe ambulanta depinde de multe variabile, printre care, una esentiala este si activitatea de lobby si advocacy din partea viitorilor profesionisti de medicina de urgenta, actuali tineri student sau rezidenti.

Sponsorii acestui eveniment au fost: AstraZeneca, Sanofi Pasteur, Medist Imaging, Tecmed Plus, Happy Advertising, Renault, Tehno Industrial, Karl Storz, Deltamed, Elmed Medical, Ferring Pharmaceuticals, C&A Company, Famous Gifts Promo, Grupul de Presa, Tipografie si Distributie PPB, Banca Transilvania, Nestle.