Business

ANPC suferă o nouă înfrângere în instanță: Alpha Bank câștigă în lupta pentru recalcularea ratelor la credite!”

Alpha Bank Romania a obținut o importantă victorie în instanță împotriva Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), marcând a treia înfrângere consecutivă pentru ANPC în confruntările cu băncile din România.

Prin hotărârea Curții de Apel București pronunțată pe 27 iunie, ANPC a fost obligată să suspende executarea Ordinului Președintelui nr. 422/23.05.2023, care cerea recalcularea ratelor la creditele acordate consumatorilor. Decizia instanței a fost luată până la pronunțarea unei hotărâri definitive în acest caz.

Această victorie a Alpha Bank Romania urmează după alte două cazuri similare în care băncile BT și BRD au reușit să obțină suspendarea amenzilor emise de ANPC în luna mai.

Decizia Curții de Apel reprezintă o lovitură semnificativă pentru ANPC și pentru autoritatea sa de a impune recalcularea ratelor la creditele consumatorilor. În plus, aceste înfrângeri repetate în instanță ridică întrebări cu privire la legalitatea și coerența deciziilor luate de ANPC în domeniul protecției consumatorilor.

În urma acestei hotărâri, ANPC are dreptul de a face recurs în termen de 5 zile de la comunicare, recurs ce va fi depus la Curtea de Apel București, Secția IX-a de contencios administrativ și fiscal.