DeschidereSanatate

Copiii nevaccinați nu mai pot fi înscriși la grădiniţă sau la şcoală

Opt vaccinuri obligatorii vor fi pe lista celor de care depinde posibilitatea înscrierii copiilor la grădiniţă sau la şcoală, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Sănătăţii. Lipsa vaccinării va atrage după sine amenzi pentru unităţile de învăţământ, dar şi situaţii în care părinţii pot răspunde penal.

Opt vaccinuri administrate la copii împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei vor deveni obligatorii, potrivit proiectului de lege. Dacă la înscrierea la grădiniţă/şcoală părintele nu va putea prezenţa dovadă vaccinării complete, va trebui să aducă de la Comisia Judeţeană de Vaccinare un document în care să fie precizate clar datele de recuperare în următorul an a vaccinării cu vaccinurile care previn aceste boli. După un an, dacă vaccinurile nu vor fi realizate, copilul va mai putea fi înscris la şcoală doar după vaccinare, scrie hotnews.ro.

Amenzi sunt prevăzute doar pentru instituţiile care au responsabilităţi în procesul vaccinării. Vor primi amenzi de la 5.000 la 10.000 lei (1.120 Euro – 2.250 Euro): grădiniţele şi şcolile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverinţă din partea medicului care să ateste vaccinarea corespunzătoare vârstei (exceptaţi sunt copiii cu contraindicaţie medicală definitivă); direcţiile de sănătate publică care nu asigura păstrarea în condiţii frigorifice adecvate ale vaccinurilor; medicii de familie şi medicii implicaţi în activităţile de vaccinare, dar care nu respectă prevederile legale şi se află la a treia abatere.

Amenzi de la 2.500 la 5.000 de lei vor primi autorităţile locale care nu identifica situaţiile de neglijare medicală a copilului.

Amenzi de la 1.000 la 2.500 de lei vor primi şcolile care încalcă legea menţinând în colectivitate copiii în continuare nevaccinati la un an de la stabilirea calendarului de recuperare a vaccinării şi care nu anunţă această situaţie comisiei judeţene de vaccinare (excepţie sunt copiii cu contraindicaţie medicală definitivă).

Amenzi de la 500 la 1.000 de lei vor primi direcţiile de sănătate publică, medicii de familie şi şcolile care nu suspendă copiii nevaccinati în cazul apariţiei unor focare de epidemie. Constatarea şi aplicarea amenzilor se face de către direcţiile judeţene de sănătate publică.

În situaţia în care dacă până la împlinirea vârstei de un an şi jumătate, copilul nu a primit vaccinurile obligatorii, va fi sesizată Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Mai mult, dacă acel copil nu a fost vaccinat până la vârstă de 3 ani, vor fi sesizate instituţiile abilitate privind „infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi”. De precizat este că excepţie vor face cazurile în care se va stabili că un copil are contraindicaţii la un anumit vaccin.