Sanatate

Creștere alarmantă a cazurilor confirmate de rujeolă

În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă și trei decese, în 23 de județe, informează Ministerul Sănătății. Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces.

“Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de un an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copiii sub un an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup. Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați”, subliniază Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății face apel la părinți să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor.

În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni, cu refacerea vaccinului la vârsta normală de un an.

Conform MS, distribuția cazurilor pe zone este următoarea: la granița dintre județele Bistrița-Năsăud și Cluj — 219 cazuri, în județul Mureș — 145 de cazuri, în județul Arad — 113 cazuri, din care 2 decese la copii cu vârsta sub un an, în județul Timiș — 71 de cazuri, din care un deces la copil cu vârsta sub un an, în județul Suceava — 27 de cazuri, în județul Brașov — 33 de cazuri, în județul Sălaj — 7 cazuri, în județul Hunedoara — 14 cazuri, în județul Caraș-Severin — 13 cazuri, județul Alba — 3 cazuri.