Actualitate

Cum poți economisi peste 400 de lei la factura de energie electrică

Una dintre cele mai bune metode de a economisi bani la facturile de energie electrică este prin eficientizarea consumului de energie în camera de zi. Aici găsim majoritatea dispozitivelor electronice, cum ar fi televizorul, laptopul, routerul de internet și iluminatul ambiental, care au o componentă de consum „ascunsă”. Aceasta poate fi eliminată prin respectarea unor reguli simple în utilizarea aparaturii electrocasnice.

Pot fi economisiți anual până la 527 kWh doar în camera de zi, ceea ce înseamnă circa 420 de lei la factura de energie electrică. Iată câteva sfaturi, oferite de specialiștii E.ON, pentru a economisi energie electrică în camera de zi:

  • Oprește dispozitivele electronice când nu le folosești și economisești 225 kWh pe an.
  • Înlocuiește becurile clasice cu cele economice și economisești 247 kWh pe an.
  • Folosește un laptop sau o tabletă în locul calculatorului desktop și economisești 55 kWh pe an.
  • Alege un televizor cu diagonala <100 cm și clasa energetică A sau clasa A+ pentru un ecran mai mare. Redu consumul de energie prin pornirea televizorului doar atunci când te uiți cu adevărat și vizionează în format HD în loc de Ultra HD sau 4K. Televizoarele LED consumă chiar și de trei ori mai puțin decât televizoarele de tip plasmă.
  • Oprește dispozitivele când nu le folosești și economisești până la 80% mai multă energie cu un laptop sau o tabletă în locul unui computer desktop clasic.
  • Înlocuiește becurile clasice cu becuri economice sau LED, care consumă cu 75% mai puțină energie. Nu lăsa luminile aprinse în încăperile în care nu stai și folosește prize de alimentare cu comutatoare pentru a opri complet dispozitivele electronice.

Chiar dacă unele dintre aceste măsuri pot părea minore, efectul lor cumulat pe termen lung va ajuta la economisirea de energie electrică și la reducerea facturilor de energie. Prin respectarea acestor sfaturi simple, poți economisi peste 400 de lei anual la factura de energie electrică.