ActualitateSanatate

Dezvăluiri cutremurătoare: Ororile din azilele din Ilfov – Tratamente inumane și exploatare

Recentele dezvăluiri din ancheta DIICOT privind cazul ororilor petrecute în căminele din Ilfov au șocat întreaga societate. Stenogramele din anchetă dezvăluie un tablou desprins din filmele de groază, în care beneficiarii acestor centre au fost supuși unor tratamente inumane și exploatare sistematică. Ancheta a scos la iveală detalii tulburătoare, inclusiv despre lipsa hranei, furtul alimentelor destinate beneficiarilor, condițiile insalubre de cazare și chiar acte de violență asupra acestora. Aceste dezvăluiri adâncesc o problemă majoră a sistemului de îngrijire a persoanelor vulnerabile din România și atrag atenția asupra necesității unei acțiuni urgente și a unor reforme profunde în domeniu.

Supraviețuirea în condiții inumane: Stenogramele publicate de Buletin de București relevă un comportament deosebit de crud și lipsă de empatie față de beneficiarii acestor cămine. Unul dintre aspectele cutremurătoare este lipsa hranei adecvate și de calitate. Martorii și angajații au dezvăluit că beneficiarii primeau doar două felii de pâine cu margarină sau zacuscă, în timp ce alimentele destinate lor erau furate de membrii rețelei implicate. Astfel, beneficiarii erau lăsați flămânzi și supuși unor tratamente degradante, care le puneau viața în pericol.

Pe lângă problema hranei insuficiente, condițiile de cazare în azilele din Ilfov au fost descrise ca fiind deplorabile. Beneficiarii erau nevoiți să trăiască în camere insuficient încălzite, cu iluminare precară și lipsite de mobilier adecvat. Patul pe care dormeau era dotat cu saltele neconforme și chiar acestea erau infestate cu plosnițe, care cauzau disconfort și agrava starea de sănătate a persoanelor deja vulnerabile.

Exploatare și violență: Ancheta DIICOT a adus la lumină și acte de exploatare sistematică a beneficiarilor. Membrii rețelei infracționale furau nu doar alimente, ci și articole de îmbrăcăminte și medicamente aduse de către familiile acestora. În plus, angajații căminelor abuzau fizic și verbal persoanele în vârstă și vulnerabile. Martorii au relatat scene șocante în care beneficiarii erau bătuți și umiliți de către personalul angajat să le ofere îngrijire și protecție.

Un alt aspect dezvăluit de anchetă a fost implicarea angajaților în expunerea beneficiarilor la disconfort fiziologic intenționat. Înregistrările telefonice arată cum un angajat adăuga ardei iute în ciorbele servite beneficiarilor, ceea ce provoca disconfort și dureri intense în momentul folosirii toaletei. Aceste acțiuni crude și inumane nu numai că încălcau drepturile fundamentale ale persoanelor vârstnice, dar puneau în pericol și sănătatea lor.

Concluzii și măsuri urgente: Revelațiile cutremurătoare din ancheta DIICOT asupra cazului ororilor din azilele din Ilfov atrag atenția asupra unor deficiențe grave în sistemul de îngrijire a persoanelor vulnerabile din România. Este imperativ ca autoritățile să acționeze urgent pentru a asigura că astfel de abuzuri nu mai au loc în viitor și pentru a oferi protecție și siguranță persoanelor vârstnice și vulnerabile.

Este necesară o investigație amănunțită în toate centrele de îngrijire pentru a identifica eventualele situații similare. Personalul care s-a dovedit a fi implicat în tratamente inumane sau exploatare trebuie să fie tras la răspundere și sancționat conform legii. De asemenea, este esențial să se implementeze măsuri de supraveghere și control mai riguroase în aceste centre, astfel încât să se asigure că persoanele vulnerabile sunt tratate cu demnitate și respect.

Premierul Ciolacu se face că lucrează

Premierul a cerut demiterea conducerii Agenției Naționale de Protecție și Inspecție Socială (ANPIS) și a conducerii județene a acestui organism, în urma complicității și a eșecului acestora în a preveni și a investiga atrocitățile comise în aceste centre de îngrijire. De asemenea, premierul a solicitat și demiteri în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ilfov și Sectorul 3, precum și la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

Marcel Ciolacu a evidențiat gravitatea situației, subliniind că acest grup infracțional organizat, cu complicitatea unor funcționari, trebuie să răspundă cât mai repede pentru ororile comise. Demiterea conducerii ANPIS și AJPIS Ilfov a fost solicitată în mod ferm, în contextul în care aceste organisme nu au făcut dovada responsabilității și eficienței în controlul și autorizarea centrelor de îngrijire. Faptul că unele centre au fost autorizate în ciuda realității sumbre și a informațiilor manipulate transmise către autorități este inacceptabil.

Premierul Ciolacu a cerut, de asemenea, demiteri în cadrul DGASPC Ilfov și Sectorul 3, deoarece aceste instituții aveau atribuții clare în furnizarea și monitorizarea serviciilor sociale către persoanele vârstnice, copii și persoanele cu dizabilități. Eșecul acestora de a asigura calitatea și siguranța serviciilor prestate reprezintă o neglijență gravă și impune măsuri urgente.

Intervenția premierului a fost completată de cerințele adresate Ministerului Justiției și Ministerului de Interne. Premierul a solicitat ca ancheta derulată de DIICOT să fie o prioritate și a cerut clarificări de la Poliția Română cu privire la lipsa de măsuri luate în cunoștință de cauză. Totodată, premierul a cerut controale în toate centrele de stat sau private din țară, în colaborare cu diversele autorități cu atribuții de control.

Primarul Pandele spune că totul este „Un spectacol foarte bine regizat”

Primarul din Voluntari, Florentin Pandele, a acordat un interviu televizat în care a reacționat la dezvăluirile privind ororile din cele trei centre de bătrâni din localitate. Cu toate că situația era extrem de gravă și necesita acțiuni rapide și responsabile, primarul Pandele a ales să acuze televiziunea și partidul USR de orchestrarea unei campanii de discreditare împotriva soției sale, Gabriela Firea.

În intervenția sa, primarul a făcut remarci ironice și a catalogat ancheta ca fiind un “spectacol bine regizat”. A negat orice implicare personală sau a soției sale în situația de la căminele de bătrâni și a susținut că totul reprezintă o campanie de denigrare și scoatere din viața politică a Gabrielei Firea. De asemenea, primarul Pandele a acuzat televiziunea Digi 24 că ar fi implicată în această presupusă campanie și că nu i s-a acordat dreptul la replică în emisiunea lui Prelipceanu.

Aceste acuzații nejustificate și reacția defensivă a primarului Pandele nu aduc nicio clarificare sau soluție la situația gravă dezvăluită în căminele de bătrâni. În loc să-și asume responsabilitatea și să acționeze în interesul cetățenilor afectați, primarul a preferat să îndrepte atenția asupra altor aspecte și să facă acuzații fără temei.