Actualitate

Guvernul amână rocada guvernamentală până la soluționarea grevei profesorilor

Rocada guvernamentală în România se amână până la soluționarea grevei generale a profesorilor, care se află în a cincea zi de protest. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat vineri că nu își va depune mandatul în această etapă, invocând necesitatea de a menține echilibrul bugetar al țării. Decizia a fost susținută de liderii coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, care au pledat pentru dialog și găsirea de soluții în interesul tuturor părților implicate.

Guvernul condus de Nicolae Ciucă se bucură de o susținere parlamentară solidă și a reușit să gestioneze crizele și efectele inflației datorită stabilității politice instaurate prin coaliția PSD-PNL-UDMR. România se află într-un trend ascendent din punct de vedere economic, fiind țara din Europa cu a treia cea mai mare creștere economică. În acest context, premierul Ciucă a menționat că, conform protocolului semnat la formarea coaliției, ar fi trebuit să își depună mandatul în această perioadă, însă situația actuală impune menținerea dialogului cu sindicatele din învățământ pentru a găsi soluții la problemele reclamate de cadrele didactice.

Liderii coaliției au subliniat că înțeleg și susțin dorința de creștere salarială a profesorilor, însă subliniază importanța menținerii echilibrului bugetar și necesitatea găsirii unor soluții sustenabile în timp. Guvernul a alocat suplimentar 8 miliarde de lei pentru educație începând cu anul 2022 și recunoaște importanța ridicării nivelului de salarizare a profesorilor. Totuși, se consideră că majorările salariale cerute de sindicate nu pot fi rezolvate printr-o singură decizie și trebuie să facă parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri, în care educația și sănătatea sunt domenii prioritare.

Sindicatele din educație au solicitat inițial o majorare salarială de 15%, însă ulterior au crescut miza și au cerut o creștere de 25%, ceea ce ar implica un impact bugetar de 8 miliarde de lei. Guvernul a propus acordarea sumei de 2.500 de lei pe card, distribuită în două tranșe, dar oferta a fost respinsă de sindicate, care consideră că profesorii au nevoie de salarii decente și nu de vouchere.