Sanatate

HIPEC, dezbătută de medici la Brașov

Spitalul Sf. Constantin Braşov a organizat în perioada 29-30 septembrie 2015 simpozionul cu participare internaţională „Chirurgia citoreductivă şi chimioterapia hipertermică intraperitoneală (HIPEC)”.

Tema centrală a evenimentului a constituit-o intervenția HIPEC (Chimioterapia hipertermică intraperitoneală). HIPEC este un proiect unic pentru sistemul medical privat în România, dar și în Europa de Est. A fost lansat în iunie 2013  la Braşov şi este dedicat pacienților cu tumori abdominale avansate, extinse la seroasa peritoneală (așa-numita “carcinomatoză peritoneală”).

Despre eveniment

Evenimentul, organizat în parteneriat cu Universitatea Transilvania din Braşov, a adus împreună 100 de participanţi, personalităţi de renume în domeniu, reprezentanţi ai centrelor de chirurgie oncologică din Milano (Prof. Marcello Deraco) şi Geneva (Prof. Frederic Ris), medici chirurgi, oncologi, ginecologi şi radiologi din principalele centre chirurgicale din România, alături de câţiva dintre cei 36 de pacienţi care au beneficiat deja de procedura CRS-HIPEC la Spitalul Sf. Constantin din Braşov.

„Ideea de a organiza acest eveniment a pornit chiar de la pacienţii noştri. Prin intermediul lor am aflat ca în România procedura HIPEC este foarte puţin cunoscută, iar mulţi dintre ei caută soluţii peste hotare. Pe lângă popularizarea disponibilităţii procedurii în România, ne dorim de asemenea să susţinem deschiderea de noi centre HIPEC în România şi ne exprimăm disponibilitatea de  a colabora cu colegii din alte spitale şi a împărtăşi experienţa noastră din cei trei ani de activitate HIPEC la Braşov. Nu în ultimul rând, sperăm că pe această cale să aducem un nou argument cu privire la introducerea procedurii HIPEC în Programul Naţional de Oncologie, să ne susţinem împreună cauza prin acţiuni permanente de lobby având ca scop final îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului român”, a declarat în deschiderea simpozionului Managerul General al Spitalului Sf. Constantin, dna Camelia Şamotă.  

Pe lângă prezentările invitaţilor din străinătate, şi-au împărtăşit experienţa şi membrii echipelor de chirurgie oncologică de la Institutul Fundeni (Dr. Leonard David), UMF Tg. Mureş (Conf. Dr. Mihai Căpîlnă şi Conf. Dr. Dorin Marian), UMF Iaşi (Dr. Ionuţ Huţanu), acesta din urmă prezentând demersurile întreprinse pentru înfiinţarea unui centru HIPEC în cadrul Institutului Regional de Oncologie Iaşi.

Dr. Bogdan Moldovan, şef al secţiei de chirurgie şi coordonator al proiectului HIPEC la Spitalul Sf. Constantin, a declarat: „România este singura ţară din Uniunea Europeană în care această procedură nu este decontată de sistemul de asigurări de stat, sau este pseudo-decontată la tariful pe caz rezolvat identic pentru o apendicită, sau pentru o hernie; practic în acest fel există o discriminare a pacienţilor după criteriul financiar – cei care îşi pot perimite această procedură şi cei care nu îşi pot permite.”

 

Intervenţie chirurgicală transmisă live

În cea de-a doua zi a simpozionului a fost efectuată cu succes o intervenţie chirurgicală CRS-HIPEC de către echipa italiano-română formată din Prof. Dr. Marcello Deraco şi Dr. Bogdan Moldovan, în cazul unei paciente în vârstă de 50 de ani din Bucureşti, diagnosticată cu mesoteliom peritoneal. În ciuda stadiului foarte avansat al bolii, intervenţia chirurgicală a durat doar 6 ore şi a presupus în primă etapă rezecarea tuturor formaţiunilor tumorale din abdomen şi ulterior irigarea cavităţii abdominale cu un citostatic preîncălzit la temperatură înaltă.

Lansarea campaniei „Se poate şi acasă, România evoluează!”

Dorința de a oferi mai multă vizibilitate medicilor dedicați, dar și de a face cunoscute opiniei publice noile tehnologii și proceduri medicale este unul dintre motivele pentru care, astăzi, prin acest simpozion, Spitalul Sf. Constantin lansează campania națională ”Se poate și acasă, România evoluează!”, o campanie care își propune să refacă preconcepția generalizată privind sistemul medical românesc, conform căreia ”…ţara duce lipsă de servicii medicale de excepție, iar paleta de afecțiuni care pot fi tratate ”acasă” este una restrânsă și slab susținută de aparatură şi tehnologie”.

O campanie care își propune să-i țină pe români în țară, să le ofere posibilități de tratament asemenea celor din occident. O campanie cu și pentru medici români, care își dorește să trezească spiritul de implicare în fiecare dintre aceștia.