Actualitate

La multi ani de Ziua naţională a pădurilor!

Ziua naţională a pădurilor este sărbătorită la 25 martie, evenimentele prilejuite de aceasta desfăşurându-se în cadrul ”Lunii plantării arborilor”, care are loc între 15 martie şi 15 aprilie, informeaza Agerpres.

“Luna plantării arborilor, instituită în România între 15 martie-15 aprilie, prin articolul 81 din Legea 46/2008 – Codul silvic, este unul dintre cele mai importante evenimente silvice şi ecologice. Este perioada în care este subliniată importanţa pădurilor, rolul esenţial pe care îl au în menţinerea echilibrului ecologic. Această sărbătoare îşi are începuturile la noi încă din 1902, organizată de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Instrucţiunii Publice şi Cultelor.”

Propunerea legislativă privind instituirea Zilei Naţionale a Pădurilor, începând cu anul 2017, a fost adoptată de Senat, la 27 septembrie 2016, şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, la 28 februarie 2017 si  promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 20 martie 2017, având ca scop creşterea gradului de responsabilizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare.

Anul acesta, din cauza pandemiei de COVID-19, administratorii pădurilor proprietate publică a statului, ocoalele silvice private, împreună cu autorităţile publice locale şi organizaţiile neguvernamentale nu pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestei zile.

Conform Inventarului Forestier Naţional în România se taie într-un an, 38,6 milioane de metri cubi de lemn, 20 de milioane de metri cubi de lemn dispar din păduri fără forme legale. Tărierile ilegale au dus și la moartea unor pădurari, doi fiind uciși în decurs de o lună, în toamna anului trecut.