Sanatate

Ministrul Sănătății susține decontarea vaccinurilor anti-HPV

Ministrul Sănătății din România, Alexandru Rafila, a vorbit despre vaccinul anti-HPV (Human Papilloma Virus) în cadrul unei conferințe de presă în contextul decontării vaccinului pentru persoanele cu vârsta între 18 și 45 de ani. El a afirmat că “ar fi normal, din punctul meu de vedere ca om de sănătate publică” să se deconteze aceste vaccinuri. Ministrul Sănătății a subliniat, de asemenea, că “la femeile aflate în vârstă fertilă de 18-45 de ani trebuie să crești accesibilitatea” la vaccin.

Rafila a explicat că vaccinul anti-HPV previne indirect cancerul, deoarece 99% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecția cu virusul HPV. El a subliniat că există un cadru legislativ care permite decontarea vaccinurilor, dar acest lucru depinde de categoria de persoane care beneficiază de vaccinare. De asemenea, el a menționat că există mulți pacienți cu boli cronice în România care ar trebui să beneficieze de vaccinare antipneumococică sau antimeningococică, dar efortul financiar este mare.

În opinia sa, o compensare parțială pentru vaccinul anti-HPV ar fi binevenită pentru femeile aflate în vârstă fertilă de 18-45 de ani, deoarece utilitatea acestuia este clar demonstrată de studiile științifice. Rafila a declarat că se dorește dezvoltarea unui model de bună practică în viitorul apropiat și că se vor face normele la Legea care permite decontarea vaccinurilor. În prezent, Casa de Asigurări de Sănătate decontează vaccinurile prin transferul sumelor necesare de la Ministerul Sănătății.