International

Polonia va trimite Ucrainei avioane de luptă MiG-29 în următoarele zile

Polonia va trimite Ucrainei patru avioane de luptă MiG-29 în următoarele zile, a declarat președintele Andrzej Duda astăzi, făcând astfel ca Varșovia să fie prima dintre aliații Kyivului care furnizează astfel de aeronave.

Varșovia, unul dintre susținătorii cei mai puternici ai Ucrainei, a jucat un rol principal în convingerea aliaților uneori reticenți să ofere armament greu Kyivului. Acesta a afirmat că orice transfer de avioane ar fi în cadrul unei coaliții.

“În primul rând, în literalmente câteva zile, vom preda, în măsura în care îmi amintesc, patru aeronave Ucrainei, în condiții de funcționare completă”, a declarat Andrzej Duda într-o conferință de presă. “Restul sunt pregătite și întreținute.”

Duda a spus că Polonia are aproximativ 10-20 de avioane MiG-29.

Polonia le înlocuiește cu avioane F-16 produse în SUA și cu avioane multi-task FA 50 sud-coreene și achiziționează, de asemenea, avioane de luptă F-35 produse în SUA.

Aliații NATO din estul fostului bloc comunist, cum ar fi Polonia și Slovacia, au fost susținători vocali ai Kyivului încă de la invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022. Slovacia ia în considerare, de asemenea, dacă să trimită sau nu unele dintre cele 11 avioane de luptă MiG-29 către Ucraina, dar încă nu a luat o decizie. Avioanele au fost retrase din serviciu în vara trecută și, se pare, nu toate sunt în condiții de funcționare. “Cred că este timpul să luăm o decizie”, a declarat ministrul Apărării Jaroslav Nad pe Facebook săptămâna trecută. “Oamenii mor în Ucraina, putem să-i ajutăm cu adevărat, nu este loc pentru politica slovacă.”