BusinessDeschidere

Prostituţia, drogurile şi contrabanda ridică PIB-ul

Prostituţia, drogurile şi contrabanda contribuie anual cu 1,7 miliarde de lei la produsul intern brut (PIB), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
De la 1 septembrie, aceste date sunt publice la cererea UE care a solicitat tuturor ţărilor care folosesc Sistemul European de Contabilitate Nationala (SEC) introducerea activităţilor ilegale în calculul PIB-ului.

Pentru a ajunge la valoarea de 1,7 miliarde de lei, specialiştii INS au estimat numărul de prostituate şi tarifele percepute de acestea precum şi numărul de consumatori de droguri şi cantitatea de droguri consumată. La activitaţile ilegale introduse din septembrie în PIB se adaugă şi contrabanda cu tutun şi alcool, aceasta având cea mai mare contribuţie – 860 de milioane de lei.
În cazul prostituţiei, INS a calculat tarifele medii practicate în funcţie de locul unde lucrează prostituata – colţul străzii, hotel, cluburi sau vizită la domiciliu – pe regiuni. Astfel, în funcţie de regiuni, cele mai mari câştiguri la au prostituatele din Bucureşti şi zona de Sud-Est unde tarifele pot ajunge la 100 de euro. Cele mai mici câştiguri sunt obţinute în Sud şi Sud-Vest, unde tariful coboară chiar şi sub 50 de lei.

Prostituatele din cluburi – cele mai mari tarife
Dacă ne uităm la locul unde îşi desfăşoară activitatea, prostituatele din cluburi practică cele mai mari  tarife – 420 de lei. Pe locul 2 în topul tarifelor sunt prostituatele din hoteluri care practică tarife de circa 300 de lei. Urmează vizitele la domiciliu, cu tarife de 150 de lei în medie şi tarifele de la colţul străzii – circa 75 de lei.
Calculele se fac însă în funcţie de numărul de clienţi şi de zilele lucrate într-o lună, după formula Productia = Σ (nr. prostituate X preţ mediu X nr. clienţi mediu zilnic X nr. zile lucrătoare). Astfel, în topul după numărul de clienţi, ordinea se inveresază – pe primul loc se clasează prostituatele care lucrează la colţul străzii, care au în medie 4 clienţi pe zi, iar pe ultimul loc prostituatele din cluburi cu doi clienţi pe zi şi cel mai mic număr de zile lucrătoare.
După estimări şi calcule, INS ajunge la aproape 180 de milioane de lei, adică circa 40 de milioane de euro, încasaţi din prostituţie.
La prostituţie se adaugă şi consumul de droguri, care are un aport de 750 de milioane de lei la PIB, adică circa 170 de milioane de euro. Şi în cazul consulului de droguri s-a folosit o formulă matematică, în acest caz ţinându-se cont pe lângă numărul de consumatori şi frecvenţa consumului şi de gradul de diluţie al drogurilor.
INS a estimat că în 2012, în România, s-au consumat peste 2 tone de heroină, 745 de kilograme de cocaină, aproape 745 de kilograme de marijuana şi haşis plus 656 de mii de pastile de ecstasy şi amfetamine.
Trebuie să ţinem cont de faptul că aceste cifre sunt doar nişte estimări iar caracterul ilegal al acestor activităţi face ca estimările să fie cu atât mai dificile.
În România, contribuţia activităţilor ilegale – prostituţia, drogurile şi contrabanda în PIB este de doar 0,23%, dar ministrul Bugetului, Darius Vâlcov spune că s-a ţinut cont şi de „moralitate”.
“Trebuie să vedem, în primul rând, cât ne interesează banii și cât ne interesează moralitatea. Trebuie să avem și această discuție, înainte de conceperea unui buget. Dacă spunem: ok, renunțăm total la moralitate, atunci introducem și droguri, și prostituție și trafic de arme. Dacă nu, trebuie să ne limităm și mergem în continuare cu această linie, cu care eu sunt de acord. Atunci, spunem stop acestor investiții și încercăm să combatem fenomenele”, a declarat Darius Vâlcov, la o emisiune TV.

PIB-ul UE creşte cu 2,4%
Potrivit estimărilor Eurostat, noua metodologie de calcul va aduce PIB-ului Uniunii Europene o creştere de 2,4%.
În Germania, datele oficiale arată că sunt 400.000 de persoane care practică prostituţia (dintre care 20.000 sunt bărbaţi), câştigul anual din această activitate ridicându-se la 14,6 miliarde de euro.
Prima ţară care a adoptat acest sistem de calcul al PIB-ului a fost Australia. În Europa, doar Franţa şi Norvegia nu folosesc noua metodă de calcul.
În Marea Britanie, datele Institutul pentru statistici arată că traficul de droguri şi prostituţia au contribuit la PIB-ul britanic cu aproximativ 8,5 miliarde de lire sterline (10,9 miliarde de euro) în 2013.
În Olanda, autorităţile au anunţat că bordeluri şi cafenelele olandeze care vând droguri uşoare au contribuit anual cu 2,5 miliarde euro la economia Olandei. Astfel, potrivit noilor metode de calcul, drogurile şi prostituţia au fost responsabile pentru circa 0,4% din PIB. Oficiul de statistică din Olanda  a arătat că aproximativ jumătate din consum este domestic, majoritatea în cafenele şi bordeluri, iar restul este asigurat de exporturi, în principal de droguri.