ActualitateBusiness

Protejarea împotriva Fraudei Online: Recomandări de la Alpha Bank Romania

În era digitală în care trăim, beneficiile internetului sunt imense, dar odată cu acestea apar și riscuri, iar fraudele online devin tot mai sofisticate. Alpha Bank Romania se implică activ în conștientizarea și combaterea tentativelor de fraudă cibernetică, îndemnând consumatorii să fie vigilenți și să adopte practici de securitate pentru a evita căderile în capcanele digitale ale phishingului și ale schemelor de investiții frauduloase. Într-un comunicat recent, Florin Brănici, Director Digital Banking și Canale Alternative, Alpha Bank Romania, atrage atenția asupra pericolelor ascunse și oferă recomandări esențiale pentru protejarea informațiilor personale și bancare.

I. Pericolele Fraudei Online

Fraudele online pot lua diverse forme, de la promisiuni de îmbogățire rapidă prin investiții financiare sau câștiguri ușoare la oferte tentante și reduceri incredibile la produse scumpe. Aceste capcane digitale, cum ar fi schemele de investiții frauduloase și phishingul, sunt menite să atragă utilizatorii în mod înșelător. Prin urmare, este crucial să fim conștienți de riscurile implicate și să adoptăm măsuri de precauție pentru a ne proteja.

II. Recomandări pentru Evitarea Fraudei Online

 1. Fii Vigilent la Ofertele Prea Bune pentru a Fi Adevărate: Promisiunile de câștiguri fabuloase și reducerile incredibile ar trebui să ridice semne de întrebare. Este important să fii sceptic și să verifici autenticitatea ofertelor înainte de a lua vreo decizie.
 2. Verifică Link-urile: Înainte de a accesa un link, asigură-te că adresa web începe cu “https”, indicând o conexiune securizată. Evită descărcarea fișierelor din mesaje nesolicitate, deoarece acestea ar putea conține malware.
 3. Verifică Sursa: Dacă cineva pretinde că reprezintă o instituție financiară sau guvernamentală, solicită detalii de contact oficiale și verifică-le înainte de a furniza informații personale.
 4. Protejează Informațiile Sensibile: Nu oferi informații precum PIN-ul, data expirării, codul CVV2/CVC, parolele sau codurile de securitate. Pentru a primi bani, este suficient să furnizezi codul IBAN.
 5. Utilizează Autentificarea Multi-Factor: Activează autentificarea multi-factor oriunde este disponibilă, în special pentru conturile bancare și de email. Această măsură adaugă un nivel suplimentar de securitate.
 6. Cumpără doar din Surse de Încredere: Evită reclamele cu reduceri incredibile pe rețelele sociale, deoarece acestea pot duce către website-uri “fantomă” create pentru a fura datele de acces la conturi bancare.
 7. Ignoră Cererile Urgente: Fraudele online se bazează adesea pe presiune pentru a obține informații. Dacă primești mesaje sau apeluri urgente, fii sceptic și caută confirmări.
 8. Protejează-ți Dispozitivele: Instalează aplicații doar din surse oficiale și evită oferirea accesului la dispozitivele tale altor persoane.

III. Ce Să Faci Dacă Ești Victima unei Fraude Online

În cazul în care ai motive să crezi că ești victima unei fraude online, acționează rapid:

 1. Blochează Cardul: Blochează imediat cardul din aplicația de online banking sau apelează numărul de telefon de pe spatele cardului.
 2. Schimbă Parolele: Schimbă imediat parolele pentru aplicații și conturile online de pe un dispozitiv sigur.
 3. Scanare cu Antivirus: Verifică dispozitivul vulnerabil cu un antivirus pentru a depista software malițios.
 4. Raportează Problema: Informează banca și/sau organizația din partea căreia ai fost contactat cu privire la incident.

Siguranța online este o responsabilitate comună, iar adoptarea practicilor de securitate recomandate de Alpha Bank Romania este esențială în prevenirea fraudei cibernetice. Fii vigilent, verifică sursele și protejează-ți informațiile personale pentru a naviga în lumea digitală cu încredere și siguranță.

Pentru mai multe informații și sfaturi despre protejarea împotriva fraudelor cibernetice, poți accesa Securitate Online. Alpha Bank Romania rămâne angajată în furnizarea unor servicii financiare sigure și inovatoare, contribuind la securitatea clienților săi în mediul online în continuă schimbare.