Actualitate

SOCANT! Aerul este mai poluat seara si in weekend!

UPDATE 02.03.2020

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a confirmat luni, 2 martie 2020, că duminică seară, 1 martie 2020, s-a înregistrat un nivel extrem de ridicat de poluare în Capitală și că în aer au fost de 8 ori mai multe particule în suspensie PM 10 decât limita maximă admisă. Potrivit ministrului Mediului, nivelul maxim de poluare a fost înregistrat la ora 3 dimineața.

Statiile independende de monitorizare a calitatii aerului au constatat depasiri si de peste 10 ori cu particule PM 10.

aer poluat martie 2020

Aerul din Bucuresti este la fel de poluat ca aerul din orasul Sydney, care se confrunta de saptamani intregi de cu incendii. S-au inregistat si depasiri de 700% a poluarii cu praf.

Aerul din Bucuresti este mai poluat decat orasul chinez Beijing, celebru pentru poluare. Au fost zile cand Bucuresti a fost mai poluat chiar si de cinci ori mai mult decat Beijing!

Copii sunt cei mai expusi poluarii din capitala. Aerul cel mai poluat se afla la nivelul solului, toti copiii mai scunzi de 1,2 metri respira o concentratie dubla de poluanti.

HotNews.ro a scris inca din noiembrie 2019 despre poluarea din Bucuresti. Interesant este ca poluarea creste exponential in weekend si seara, cand in mod normal traficul auto este scazut. Trei weekenduri consecutive valorile de poluare cu praf (PM10 și PM2.5) au fost de 400%. Coincicenta sau nu, in acele momente anjagatii de la Garda de Mediu si de la Agenția pentru Protecția Mediului sunt in timpul liber. Autoritatile nu au explicat pana acum anomalia si nici nu au luat vreo masura.

In urma unei anchete realizate de ziarul Libertatea se trage concluzia ca România este astazi groapa de gunoi a lumii in locul Chinei, iar arderile ilegale de gunoaie pot explica nivelul de poluare și specificul poluării. In Italia, in anii 90, mafia a intrat in afeceri cu deseuri. In zonele in care se depozitau si se ardeau deseuri au explodat cazurile de cancer.

Investigația OCCRP din 2019 arata ca este o afacere buna ca deseurile sa fie aduse in Romania, unde pot fi depozitate si arse la costuri foarte mici.

Autoritatilor nu au gasit pana acum nimic in neregula si isi paseaza responsabilatile de la una la cealalta.

aer-poluat-Iuliu-Maniu

Calitatea aerului poate fi verificata gratuit online gratie airly.eu, retea independenta de monitorizare a caliatii aerului.

Cu interese financiare mari la mijoloc si cu autoritati care isi fac treaba doar in orele de program, 9.00-17.00, romanii sunt condamnati sa respire moarte.

Solutia: scape cine poate!

In fiecare casa trebuie sa existe cate un purificator de aer. Am vazut teste cu mai multe modele de purificatoare de aer, iar concluziile sunt socante. Este suficient sa deschizi fereasta si purificatorul de aer da alarma. Doar 5 minute cu fereastra deschisa si aerul din camere este nociv. Inclusiv ministrul Sanatatii recomanda folosirea mastilor impotriva poluarii in spatii deschise si purificatoare de aer in spatii inchise.

Copiii, bebelușii si batranii sunt persoanele cele mai expuse efectelor letale ale poluari aerului.

Din nicio casa nu ar trebui sa lipseaca un purificator de aer. Cu doar 500 de lei se poate cumpara sanatate.

Gasiti mai jos modelele cele eficiente de purificatoare de aer de pe piata din Romania!

Purificator de aer Xiaomi Mi Air Purifier 2H


Purificator de aer Concept CA1000, 55 W, Filtru HEPA13, Lampa UV + Ionizare, 238 mc/h


Purificator de aer Attractive Oberon 320, WI-FI, 5 filtre, Lampa UV, Ionizator, pana la 60m2, Alb


Purificator de aer cu umidificator Sharp UA-HD40E-L, 3 modele de filtrare, 4 senzori de praf, Plasmacluster Ion Technology, 26m², alb


Purificator de aer cu umidificator Sharp UA-HD50E-L, 4 modele de filtrare, 4 senzori de praf, Plasmacluster Ion Technology, 38m², alb


E mai simplu sa previi, decat sa tratezi.