Actualitate

Studenți germani, în vizită fabrica de cherestea din Rădăuţi

Un grup de studenți aflați în al șaselea semestru de studiu în domeniul Ingineriei Forestiere la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Weihenstephan-Triesdorf din Freising, Germania, a ales România pentru cele 18 săptămâni de internship de care au beneficiat în acest an, prin programul Erasmus+ desfăşurat în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara.

„Scopul nostru a fost să vedem cum se gestionează pădurile în România, să învăţăm lucruri noi şi să le comparăm cu sistemul german. La noi în țară învăţăm doar despre procedurile noastre, despre felul în care administrăm noi pădurea. Suntem cu toţii de acord că este extrem de important să experimentăm mai mult decât facultatea ne poate învăţa. Aşadar, cum niciunul dintre noi nu era familiarizat cu abordarea din România privind administrarea pădurilor, am vrut să descoperim practicile locale în ceea ce priveşte gestionarea durabilă a fondului forestier. Am descoperit că, în multe cazuri, acest lucru se realizează aşa cum am învăţat la Weihenstephan-Triesdorf, ceea ce ne confirmă că silvicultura globală se află pe drumul cel bun”, a apreciat Joschija Späthe, unul dintre studenţi.

La mijlocul lunii mai, studenții s-au aflat în vizită şi la fabrica de cherestea din Rădăuți a companiei Holzindustrie Schweighofer. Acolo, viitorii specialişti în domeniul silvic au explorat una dintre cele mai moderne unități de prelucrare a lemnului din Europa.

Studenții au arătat un interes special aspectelor legate de modalitățile de valorificare a lemnului și tehnologia sa de prelucrare.

„Unitatea de producţie a Holzindustrie Schweighofer din Rădăuţi ne-a lăsat impresia unei fabrici foarte bine organizate şi foarte bine conduse. Este cea mai mare pe care am văzut-o până acum. Dimensiunea ni s-a părut cumva copleşitoare, dar în sens pozitiv. Am fost uimiţi de deschiderea pe care compania ne-a arătat-o, oferind din timpul său unor «simpli» studenţi germani. A fost o experienţă interesantă să văd cum materialul lemnos este bine gestionat şi prelucrat de o companie serioasă şi de încredere, care furnizează cherestea produsă în mod sustenabil”, a explicat Späthe.

Holzindustrie Schweighofer este deschisă dialogului transparent. Are un rol activ în discuții cu persoanele interesate de prelucrarea durabilă și responsabilă a lemnului, de la studenți, până la organizațiile de mediu, societatea civilă, jurnaliști, experți sau reprezentanți ai industriei de profil. Vizita studenților germani la fabrica din Rădăuți a Holzindustrie Schweighofer se înscrie într-o arie largă de preocupări ce vizează sprijinirea viitorilor specialiști în domeniul forestier. Pe langă acestea, compania se implică în educaţia şi dezvoltarea profesioniştilor din România.