crestere PIB

Garanti Bank revizuieste in crestere, la 4%, estimarea privind evolutia PIB in 2017

Garanti Bank a revizuit in crestere estimarea privind evolutia PIB in 2017, la 4%, de la 3,7% preconizat anul trecut. Cresterea va fi cel mai probabil sustinuta de comert si evolutia pozitiva a industriei, arata cel mai recent Raport Macroeconomic al bancii, aferent primului trimestru al acestui an.

 In 2016, Romania a inregistrat una dintre cele mai mari cresteri economice din Uniunea Europeana, pe fondul masurilor de relaxare financiara. Evolutia PIB a fost, de asemenea, sustinuta de sectorul serviciilor, care au accelerat cu 6% in 2016, si in special de sectorul IT, care a inregistrat o crestere de 14% anul trecut, in comparatie cu 2015. Pe de alta parte, investitiile au scazut cu 3% in 2016, comparativ cu o crestere medie de 6% in perioada 2014-2015, fiind asteptata o usoara revigorare anul acesta.

 Raportat la riscul de tara, potrivit specialistilor Garanti Bank, 2017 va fi un an echilibrat, dat fiind ca incertitudinea legata de legislatia financiar-bancara a scazut, iar deficitul bugetar ar putea trece de tinta de 3%.

 In primele doua luni ale anului, imprumuturile noi (acordate cu preponderenta in lei – 79% din totalul de credite noi) au crescut cu 14% (sub impulsul segmentului Corporate), fata de 4,1% din perioada similara a anului trecut.

 Inflatia anuala a intrat pe un teritoriu pozitiv in 2017, incurajata de preturile la alimente. Astfel, Garanti Bank se asteapta ca rata inflatiei sa ajunga la 2% anul acesta, in contextul in care preturile administrative ar putea creste pana la finalul anului. Prin urmare, Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va mari rata dobanzii cheie anul acesta, potrivit raportului mentionat anterior. De asemenea, rata rezervelor obligatorii in valuta ar putea fi diminuata.


Raspunde

Emailul nu va fi publicat. Campuri obligatorii *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Inline
Inline