Business

Garanti Bank revizuieste in crestere, la 4%, estimarea privind evolutia PIB in 2017

Garanti Bank a revizuit in crestere estimarea privind evolutia PIB in 2017, la 4%, de la 3,7% preconizat anul trecut. Cresterea va fi cel mai probabil sustinuta de comert si evolutia pozitiva a industriei, arata cel mai recent Raport Macroeconomic al bancii, aferent primului trimestru al acestui an.

 In 2016, Romania a inregistrat una dintre cele mai mari cresteri economice din Uniunea Europeana, pe fondul masurilor de relaxare financiara. Evolutia PIB a fost, de asemenea, sustinuta de sectorul serviciilor, care au accelerat cu 6% in 2016, si in special de sectorul IT, care a inregistrat o crestere de 14% anul trecut, in comparatie cu 2015. Pe de alta parte, investitiile au scazut cu 3% in 2016, comparativ cu o crestere medie de 6% in perioada 2014-2015, fiind asteptata o usoara revigorare anul acesta.

 Raportat la riscul de tara, potrivit specialistilor Garanti Bank, 2017 va fi un an echilibrat, dat fiind ca incertitudinea legata de legislatia financiar-bancara a scazut, iar deficitul bugetar ar putea trece de tinta de 3%.

 In primele doua luni ale anului, imprumuturile noi (acordate cu preponderenta in lei – 79% din totalul de credite noi) au crescut cu 14% (sub impulsul segmentului Corporate), fata de 4,1% din perioada similara a anului trecut.

 Inflatia anuala a intrat pe un teritoriu pozitiv in 2017, incurajata de preturile la alimente. Astfel, Garanti Bank se asteapta ca rata inflatiei sa ajunga la 2% anul acesta, in contextul in care preturile administrative ar putea creste pana la finalul anului. Prin urmare, Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va mari rata dobanzii cheie anul acesta, potrivit raportului mentionat anterior. De asemenea, rata rezervelor obligatorii in valuta ar putea fi diminuata.