Sanatate

Primul vaccin împotriva COVID-19 care se administrează într-o singură doză

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană a aprobat vaccinul Johnson & Johnson împotriva COVID-19 cu administrare în doză unică.

Vaccinul Johnson & Johnson este al patrulea autorizat pentru utilizare în UE după vaccinurile de la Pfizer-BioNTech, AstraZeneca-Oxford University și Moderna și este recomandat celor cu vârsta peste 18 ani, a declarat agenția Europeană pentru medicamente (EMA).

“Cu această ultimă opinie pozitivă, autoritățile din întreaga Uniune Europeană vor avea o altă opțiune de a combate pandemia și de a proteja viețile și sănătatea cetățenilor lor”, a spus directorul executiv al EMA, Emer Cooke.

Aprobarea finală de către Comisia Europeană este așteptată în curând. Autorizația UE de punere pe piață condiționată permite vânzarea unui tratament timp de un an fără ca datele complete despre eficacitatea și efectele sale secundare să fie disponibile.

J&J a fost de acord să livreze cel puțin 200 de milioane de doze către UE anul acesta, inclusiv 55 de milioane în al doilea trimestru, primele livrări fiind așteptate luna viitoare.

Totuși, volumele exacte nu sunt clare, iar producătorul american de medicamente a declarat Uniunii Europene că se confruntă cu probleme de aprovizionare care ar putea complica planurile de administrare completă a dozelor din al doilea trimestru.

Vestea a venit în momentul în care Norvegia și Danemarca au suspendat temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca după rapoarte despre formarea de cheaguri de sânge la unii care au fost vaccinați.

În studiul global realizat de J&J cu 44.000 de persoane, vaccinul sa dovedit a fi 66% eficient în prevenirea COVID-19 moderat până la sever la patru săptămâni după inoculare. A fost 100% eficient în prevenirea spitalizării și decesului cauzat de virus.