Business

TeraPlast – 15 de ani de succes la Bursa de Valori București

TeraPlast, unul dintre cei mai importanți procesatori de polimeri din estul Uniunii Europene și singurul producător de granule HFFR din România, sărbătorește 15 ani de la listarea sa la Bursa de Valori București (BVB). În această perioadă, compania și-a consolidat poziția pe piața de capital, înregistrând o creștere semnificativă a capitalizării și a valorii acțiunilor sale.

În data de 2 iulie 2008, acțiunile TeraPlast au fost listate la Bursa de Valori București sub simbolul bursier TRP. De-a lungul celor 15 ani de prezență la bursă, capitalizarea companiei a crescut de peste 4 ori, ajungând la o valoare de peste 1,1 miliarde de lei. Această evoluție remarcabilă demonstrează succesul și încrederea investitorilor în TeraPlast ca emitență de pe piața de capital din România.

TeraPlast este un exemplu de succes al unui produs antreprenorial românesc care a reușit să se dezvolte și să se transforme într-unul dintre cei mai mari procesatori de polimeri din Europa Centrală și de Sud-Est. Cu o viziune puternică susținută de acționarii săi și de eforturile a peste 900 de colegi, compania a înregistrat o creștere constantă a cifrei de afaceri și a activelor. Astfel, de la o cifră de afaceri de 219 milioane de lei în 2007, TeraPlast a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 711 milioane de lei în anul precedent. De asemenea, activele companiei au crescut de la 170 de milioane de lei la aproape 700 de milioane de lei.

TeraPlast a făcut investiții semnificative în viitorul său, în valoare de aproximativ 800 de milioane de lei, concentrându-se pe extinderea activităților sale atât în România, cât și în străinătate. Aceste investiții au contribuit la transformarea companiei dintr-o firmă provincială într-un lider regional în industria procesării polimerilor.

De-a lungul celor 15 ani de listare, acțiunile TeraPlast au fost incluse în indicii de referință ai Bursei de Valori București, cum ar fi BET și BET-TR, care reflectă performanța companiilor listate. Compania este, de asemenea, prezentă în alți indici, precum BET-XT, BET-BK, BETPlus, ROTX, BET-XT-TR, BET-TRN și BET-XT-TRN. Începând cu anul 2021, acțiunile TeraPlast au fost incluse în indicii FTSE Russell, dedicați piețelor emergente, precum FTSE Global All Cap. De asemenea, TeraPlast este inclusă în indicii MSCI Frontier IMI, care se concentrează pe piețele de frontieră.

Angajamentul TeraPlast față de dezvoltarea durabilă și responsabilă a fost recunoscut prin obținerea scorurilor ESG la Bursa de Valori București. Compania a fost printre primii emitenți care au obținut aceste scoruri, evidențiindu-și angajamentul față de aspectele de mediu, sociale și de guvernanță. De asemenea, TeraPlast a fost apreciată pentru comunicarea sa eficientă cu jurnaliștii, fiind distinsă cu premiul pentru “Cea mai bună comunicare cu jurnaliștii a unui emitent în 2022” în cadrul BVB Awards.

De la debutul său pe piața de capital, TeraPlast a atras atenția investitorilor, generând peste 275 de mii de tranzacții cu peste 2,4 miliarde de acțiuni, în valoare de peste 1,4 miliarde de lei. În plus, investiția în acțiunile TeraPlast a oferit un randament de 458% de la listare până în prezent, luând în considerare și dividendele distribuite de companie.

Aniversarea a 15 ani de la listarea la Bursa de Valori București marchează o etapă importantă în evoluția și succesul TeraPlast. Compania a demonstrat că poate învinge provocările și că poate fi un jucător de succes pe piața de capital din România și din regiunea Europei de Est. Cu o viziune orientată pe termen lung, TeraPlast își propune să continue să crească și să se extindă atât pe piața internă, cât și pe cea internațională. Cu susținerea acționarilor săi și angajaților săi dedicați, TeraPlast rămâne un exemplu de consecvență, adaptabilitate și succes în lumea afacerilor.