ActualitateDeschidere

Guvernul demarează “Prima mașină” cu o zi înainte  de  alegeri

De la 1 noiembrie, românii ar putea să își cumpere mașini noi cu credite garantate de stat prin programul “Prima mașină”. Ministrul Economiei, Constantin Niță, a anunțat că vor putea beneficia de program tinerii între 18 și 35 de ani, “dar și cei peste 35 de ani”.

Garanţia statului va acoperi maximum 50% din valoarea creditului acordat în cadrul programului, diferenţa fiind reprezentantă de autoturismul achiziţionat. Valoarea creditului va fi de maxim 50.000 de lei plus TVA (circa 13.000 de euro), la care se adaugă costul poliţei CASCO pentru primul an. Avansul minim solicitat de bănci beneficiarului va fi între 5% şi 10% din valoarea creditului, iar costul total al finanţărilor garantate de stat nu va depăşi ROBOR la 3 luni plus o marjă de 3%, durata maximă a perioadei de creditate fiind de 84 de luni.

Prezent la conferința de presă de lansare a programului, premierul Victor Ponta, candidatul PSD la președinție a declarat că a venit “să se lămurească dacă programul este bun sau nu”.

Ponta a anunțat că programul se adresează celor care vor să își cumpere o mașină “de valoare medie  spre scăzută, nu de lux” și a precizat că nu va fi posibilă achiziția de mașini mai scumpe decât plafonul stabilit, la care clientul să acopere diferența.

Deși nu sunt încă lămuriți care vor fi criteriile de acordare a garanțiilor, de vreme ce vor beneficia atât cei până în 35 de ani, cât și cei peste 35 de ani sau când va fi proiectul analizat de guvern, atât Ministrul Economiei cât și premierul știu exact data demarării programului – fix înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale.