Fără categorie

Omul lui Iohannis și Predoiu a pus cruce dosarului “10 August”

A fost publicată motivarea instanţei care a respins redeschiderea dosarului “10 August” cerută de DIICOT. Pe baza probelor aflate la dosar judecătorul nu putea lua altă decizie cât timp fosta şefă DIICOT, Giorgiana Hosu, nu a transmis instanţei analiza argumentelor părţilor vătămate care cereau redeschiderea dosarului.

Cererea DIICOT a ajuns pe masa judecătorilor doar datorită presiunii opiniei publice. În primă fază, dosarul “10 August” a fost clasat la DIICOT de procurorul Doru Stoica.

“Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului observă că, deşi procurorul ierarhic superior a infirmat parţial ordonanţa de clasare, în procedura internă, ca urmare a plângerii formulate de persoanele vătămate/ interesate, potrivit art 339 Cod de Procedură penală, totuşi, în ordonanţa de redeschidere a urmăririi penale, nu se analizează criticile învederate de părţi cu privire la fondul acuzaţiilor. În atare situaţie, nici judecătorul de cameră preliminară nu poate analiza, în acest cadru procesual, argumentele persoanelor vătămate”, se arată în motivare.

Giorgiana Hosu a fost pusă în funcţie de preşedintele Klaus Iohannis, la propunerea fostului ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu, în ciuda avizului negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii şi a faptului că soţul acesteia era judecat pentru o serie de infracţiuni penale. Ulterior, Iohannis a fost nevoit să o revoce pe Giorgiana Hosu, după ce soţul ei a fost condamnat în primă instanţă.

Presa a scris, de asemenea, despre legătura dintre soţul fostei şefe DIICOT şi celebrul colonel Paraschiv – “Fantoma Albă”.

Urmare a deciziei judecătorești Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti și colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române nu vor fi urnăriți penal.